Shaken baby syndrome: ”Nya rönen får inte påverka vår uppmärksamhet”

Shaken baby syndrome: ”Nya rönen får inte påverka vår uppmärksamhet”
Björn Tingberg, barnsjuksköterska i barnskyddsteamet Mio vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, tror att fallet med den frisläppte 31-åringen kan få konsekvenser juridiskt.

Nya rön om shaken baby syndrome kan fria tidigare dömda föräldrar. Men även om fall omprövas så gäller fortfarande att vården måste utreda vid misstanke om att barn misshandlats, säger en företrädare för Mio-gruppen vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. (UPPDATERAD 14.30)

I förra veckan släpptes en 31-årig man som dömts för grov misshandel och vållande till annans död av Högsta domstolen. Det var för åtta år sedan som mannen ska ha skakat sitt barn så kraftigt att det fått hjärnskador och senare avlidit av så kallat shaken baby syndrome. Mannen dömdes till fem års fängelse på hösten 2004 men flydde därefter utomlands. Sedan han greps på Malaga 2010 har han avtjänat sitt straff i Sverige.

Blödningar kan komma från tidigare sjukdom

Men enligt nya rättsmedicinska rön kan skadorna ha orsakats av blodproppar i hjärnan som härstammar från grundläggande sjuklighet. Dessutom var barnet fött för tidigt, något som ökar risken för hjärnblödningar generellt. Detta sammantaget har lett till att Högsta domstolen nu försatt mannen på fri fot i väntan på resning.

– Vi vet sedan tidigare att barn som är födda för tidigt löper större risk för hjärnblödningar. Men förr har man nog inte trott att blödningen kan hamna på just det här stället i hjärnan utan skakning. Det kan vara så att det nu visat sig att det går, säger Björn Tingberg, barnsjuksköterska vid barnskyddsteamet Mio på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

­Enligt Björn Tingberg kan ärendet få konsekvenser för arbetet mot barnmisshandel och skakningar. Men då främst juridiskt.

– Det här kan påverka det juridiska efterspelet och synen från allmänheten, men inte nödvändigtvis sjukvårdens misstänkliggrad. Blir vi oroliga så blir i oroliga och då måste vi utreda det oavsett, säger Björn Tingberg.

”Går aldrig att freda barn”

Oavsett om mannen i slutändan frias eller ej pekar Björn Tingberg på vikten av att utreda alla fall noggrant. Barn som löper större risk för hjärnblödningar kan likväl utsättas för misshandel, säger han.

– Hur många nya fynd och rön som görs så går det aldrig att freda barn. Man måste se till helheten.

Även i ett liknande fall, då med en 39-årig man som dömts till fyra års fängelse för grov misshandel av sin dotter 2007, har resning begärts.

I en nyligen publicerad rapport från Rädda barnen beskrivs  sjukvårdens svårigheter med att hjälpa våldsutsatta barn. Rapporten tar bland annat upp bristen på kunskap och hur hälso- och sjukvården ofta missar att anmäla till socialtjänsten.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida