Småländsk samling för handlingsplan mot könsstympning

På Österängens rektorsenhet i Jönköping har man en modell för hur skolhälsovården ska arbeta för att förhindra kvinnlig könsstympning.

– Vi har lärt all personal i förskola och skola att vara uppmärksam på tecken som kan innebära att en flicka har blivit könsstympad, berättade skolsköterskan Carina Hellström när landstinget i Jönköpings län på tisdagen ordnade en utbildningsdag på ämnet i Värnamo.

Om flickan som efter en resa till hemlandet där könsstympning praktiseras plötsligt börjar ta lång tid på sig på toaletten, kan det vara ett tecken. Eller om en ung flicka har fått svårt att springa och leka på skolgården.

– Eller om hon kommer tillbaka till skolan med en förändrad personlighet. Hon kanske har blivit inåtvänd eller ilsken och lättirriterad, exemplifierar Carina Hellström.

Samtal före resor

Hennes engagemang väcktes för åtta år sedan då hon blev uppringd av en anställd på socialtjänsten som ville ha henne med på ett hembesök hos en flicka som misstänktes ha blivit könsstympad. Nu är det fyra år sedan hon och rektorn på Österängens rektorsenhet i Jönköping tog fram sin modell.

Den innebär bland annat att familjer som flyttar in till rektorsområdet från länder där kvinnlig könsstympning är vanlig kallas till ett möte med rektorn och skolsköterskan. Tillsammans informerar de om att sedvänjan är olaglig i Sverige och kan bestraffas oavsett om den sker här eller i ett annat land.

Då en familj begär extra lång ledighet för sina barn för att de ska resa bort kallas de till ett möte med rektorn och skolsköterskan för att skriva på ledighetsansökan.

Stå emot släkten

– Det är ingen som reagerar på att jag är med hos rektorn, alla vet att vi brukar arbeta ihop. Under mötet visar vi att vi vet att könsstympning är vanligt i deras hemländer och betonar hur viktigt det är att flickorna inte utsätts för det. Vi talar också om att vi kommer att följa upp flickorna efter resan, berättar Carina Hellström

Hon tar också upp ämnet vid de hälsosamtal som genomförs då barnen är sex år och då de går i fjärde klass. Liksom rektorn ansvarar för både förskola och skola inom Österängens rektorsenhet, så arbetar Carina Hellström förutom som skolsköterska också som stöd för personal och föräldrar i förskolan.

Det är inte ofta de upptäcker en genomförd könsstympning.

– Vi är framför allt ute efter att hindra att det sker. De flesta vet att det är förbjudet, vårt uppdrag är att påminna så att de har lättare att stå emot släkten, säger Carina Hellström.

Ständigt urinläckage 

Syftet med konferensdagarna är att få fram en gemensam handlingsplan mot kvinnlig könsstympning för alla som möter barnen under deras uppväxt, alltifrån mödravården, via skola till ungdomsmottagningar.

Barnmorskan Anita Fållsten berättade under utbildningsdagen både fakta om kvinnlig könsstympning och om sina erfarenheter av arbete både i Sverige och Afrika. 

– I mötet med kvinnorna måste vi ha både kunskap och respekt så att vi kan skapa förtroende. Då kan de komma till oss med tillit när de blir gravida. Många i vården vet till exempel inte att nästan alla könsstympade kvinnor dras med ett ständigt urinläckage. Eller med problem med blod som koagulerar och inte kan komma ut under menstruationen, som de med den allvarligare formen av könsstympning drabbas av, säger Anita Fållsten.

Hon påpekar att många av kvinnorna har fått lära sig att könsstympningen är något fint och nödvändigt för att inte bli betraktad som smutsig och bli utstött och ensam.

Repris i Nässjö 

– I mötet med vården är kvinnorna ofta väldigt tysta. Många tror att könsstympning är naturligt och att alla problem de har har andra orsaker. Vi måste komma förbi både språkliga problem och kommunikationsproblem i form av kulturkrockar, så att vi kan ge kunskap om andra sätt att tänka och ta tag i hälsoproblemen, förklarar Anita Fållsten. 

Dagens konferens i Värnamo hade lockat ett hundratal deltagare från mödravård, barnhälsovård, sjukhusets barnmottagningar, skolhälsovård, ungdomsmottagningar och flyktingmottagningar. Lika många deltog då samma utbildningskonferens ordnades i Jönköping förra veckan och lika många vill vara med i Nässjö nästa vecka. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida