Vaccinlarm var bluff – men myten lever kvar
Studien var inte bara undermålig. Den var även en medveten bluff. British Medical Journal avslöjar forskaren som påstod att mässlingvaccin kan orsaka autism. Men bvc får fortfarande frågor från oroliga föräldrar.
1998 skrämdes föräldrar över hela världen av en studie som hävdade att det fanns ett samband mellan MPR-vaccinet (mässling, påssjuka och röda hund) och autism. Några år senare bad tidskriften The Lancet om ursäkt för den undermåliga artikeln och i januari 2010 drogs den slutgiltigt tillbaka.
Nu avslöjar British Medical Journal att studien, gjord på tolv barn, inte bara var gravt bristfällig utan att forskaren Andrew Wakefield även ägnat sig åt fusk. Bland annat hade datum och diagnoser ändrats och några av barnen hade symtom redan innan de vaccinerades.
Larmet lever kvar
Spiken i kistan för vaccinbluffen alltså. Men larmet är seglivat och fortfarande får bvc, barnavårdscentralerna, frågor från oroliga föräldrar även om det är betydligt mer sällan än förr.
– Jag får frågan någon enstaka gång, säger Ewa Widinghoff, barnsjuksköterska på Stureby bvc i Stockholm.
Hon brukar informera om att det inte finns några belägg för att vaccinet skulle orsaka autism och informera om de tre sjukdomarna som MPR-vaccinet skyddar mot.
På internet dyker frågan upp desto oftare, bland annat på diskussionsforum för föräldrar.
– Ibland vet föräldrarna inte riktigt vad de har hört utan bara att det skulle vara något med vaccinet. På nätet florerar även många andra saker och många har svårt att värdera vad som är vad. Ibland blir det tokigt, säger Ewa Widinghoff.