»Vi slängde pekpinnarna och började massera«

På bvc i Robertsfors har arbetsorganisation och attityder förändrats radikalt de senaste åren. Sjuksköterskorna är eld och lågor över det nya arbetssättet.

Förr när föräldrarna kom och berättade om problem talade vi om för dem hur de borde hanteras. Nu letar vi möjligheter i stället«, förklarar bvc-sjuksköterskan Lena Lindmark.
– Föräldrarna får själva sätta ord på hur de gör och tänker. Vi stryker under, sammanfattar och förstärker det som är positivt och bra, fyller kollegan Ing-Marie Nilsson i.

Det går inte att ta miste på sjuksköterskornas entusiasm när de snudd på pratar i mun på varandra. Allt började med att kommunen beställde en familjecentral där barnmorska, kurator, förskollärare och bvc-sjuksköterskor skulle arbeta tillsammans i gemensamma lokaler för det växande släktets hälsa. Sen drog landstinget i gång sin hälsosatsning Salut i samma anda och valde Robertsfors som ett av fyra testområden.
– Vi for till Vännäs på studiebesök och tog både massage och samtalsmetoden Vägledande samspel med hem. Båda delarna förstärker anknytningen mellan föräldrar och barn. Det är ett helt nytt sätt för oss att arbeta, berättar Lena. 

För Ing-Marie blev mötet med en veganmamma vars barn hade dåliga tillväxtkurvor en test av den nya metoden. -Förr var det mer pekpinnar. Då skulle jag nog ha ”föreläst” lite om lämplig kost och manat på mamman att ge barnet mer varierad mat. Nu frågade jag om jag fick prata med läkaren och en dietist som gick igenom maten de åt i tre dagar. Läkaren såg inga problem, dietisten konstaterade att familjen åt väldigt nyttigt, och själv lärde jag mig något nytt, berättar bvc-sjuksköterskan Ing-Marie.

Nu har grupperna för nyblivna föräldrar funnits i ett år. En stor del av träffarna går åt till babymassage.
– Massage ökar närheten och övar upp lyhördhet för barnets behov. Samtidigt hjälper den barnet att hitta och avgränsa sin egen kropp.
– Genom massageövningarna fångar vi dessutom upp föräldrar som har svårt med närhet och kroppskontakt. Förr kanske jag inte rea­gerade om föräldern höll sitt barn på armlängds avstånd, berättar Lena.

Förutom massage försöker man också ha ett samtalstema varje gång. Till exempel gråt, nattamning och bortskämdhet. Föräldrarna byter erfarenheter och lär av varandra. Att fika tillsammans och lära känna varandra är också viktigt att hinna med när det är nio mil mellan dem som bor längst bort.
– Men vi serverar inga söta safter eller kakor. Öppna förskolan, bvc, folktandvården – alla drar åt samma håll och förstärker på så sätt budskapen, säger förskolläraren Margareta Wallström.

Helt nytt är mammasamtalet som screenar för depression då barnet är två månader och snart startar pappasamtal vid tio månader.
– I förra gruppen deltog sju pappor vid en av träffarna, men den här gången har de uteblivit. Det är synd. Massage borde passa dem, män vill ju gärna ha avgränsade projekt. Kanske får vi tänka om och lägga träffarna på tider då papporna kan komma ifrån.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida