Allt fler överbeläggningar på landets sjukhus
På fem år har överbeläggningarna på landet sjukhus ökat kraftigt. De senaste siffrorna visar att de gått från knappt tre procent till nästan fem procent i snitt i riket. Värst är situationen i Västra Götaland med 6,7 procents överbeläggningar.
Bristen på vårdplatser gör att allt fler patienter läggs in på extraplatser, det vill säga tillfälliga vårdplatser som inte lever upp till kraven på bemanning och utrustning. Det kan handla om sängar i korridorer, på expeditioner och i sköljrum eller att fler sängar ställs in på salarna.
För fem år sedan hade sjukhusen i snitt 2,9 överbeläggningar på 100 disponibla vårdplatser. Förra året hade det ökat till 4,8. Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.
– Överbeläggningar ska betraktas som avvikelser vården ska arbeta för att undvika, säger Martin Lindblom, utredare på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån.
Läs också: Har fått nog av överbeläggningarna på Östra
Stängda vårdplatser
En förklaring kan vara att antalet vårdplatser totalt har minskat. En annan är att många sjukhus har tvingats stänga vårdplatser på grund av brist på sjuksköterskor. Då blir konsekvensen överbeläggningar när patienter ändå måste läggas in.
I dag ligger sex regioner på sex procents överbeläggningar eller mer:
- Västra Götaland
- Östergötland
- Uppsala
- Gävleborg
- Sörmland
- Skåne
Lägst antal överbeläggningar har:
- Värmland
- Kalmar
- Jönköping
Tittar man närmare på olika sjukhus finns det de som ofta ligger på tio procents överbeläggning eller mer, till exempel Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Helsingborgs lasarett.
Läs också: Beläggningsgrad: 115 procent