Fackkritik: Vi borde klara iva-vården utan nordiskt stöd

Sverige behöver låna in iva- och anestesipersonal från de nordiska länderna. Det menar arbetsgivarorganisationen SKR som bett regeringen skicka en förfrågan. ”Jag blir mållös, det här är skämskudde”, säger Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet.
Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson tycker att det är under lägstanivån att behöva be grannländerna skicka över iva- och anestesisjuksköterskor.
– De har väl nog med sitt! Sverige ska klara att intensivvårda de som behöver i befolkningen. Det har vi resurser till om planeringen funnits. Efter 45 år i vården blir jag mållös när jag hör det här. Det är skämskudde för svensk hälso- och sjukvård, säger hon.

Vårdförbundet har länge känt oro för bristen på specialistsjuksköterskor.
– Vi har påtalat det i cirka 15 år utan att få gehör. Det har gjorts oerhört lite för att lösa bristen, säger Ann Johansson.
Trots att hon ser positivt på att arbetsgivarna vill lösa behovet av semester för iva-personalen, är hon kritisk.
– Vi borde ha löst kompetensförsörjningen, så att vi haft tillräckligt med intensivvårdsutbildade sjuksköterskor, säger hon.
Även om smittspridningen verkar avta och regionerna ser en viss lättnad inom intensivvården är läget fortsatt mycket ansträngt. Det är därför SKR nu i en skrivelse bett regeringen att skicka en förfrågan till de nordiska länderna om personal till iva-avdelningarna i Sverige.
Tillfällig hjälp i sommar
Efterfrågan gäller i första hand kvalificerad personal inom anestesi- och intensivvård som kan arbeta tillfälligt under sommaren. Stödet skulle gå utöver det som avtalas genom det nordiska samverkansavtalet som rör en katastrofsituation.
Under pandemiåret har tio regioner aktiverat krislägesavtalet och det har krävts både omplaceringar, övertid, inhyrning och inlån av vårdpersonal. Alla ”upptänkliga åtgärder” behövs nu enligt SKR för att både klara intensivvården och ge personalen möjlighet till vila och återhämtning. Samtidigt som nordisk personal efterfrågas, söker regionerna stöd från andra aktörer i Sverige för att säkra sommarbemanningen.
– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, enligt ett pressmeddelande.
Till Vårdfokus uppger SKR under måndagen att de ännu inte fått svar på sin skrivelse till regeringen.
Fyra veckors sommarsemester
Ann Johansson på Vårdförbundet menar att det hela känns som en panikåtgärd. Tidigare har de flesta regioner gett beskedet att de kommer att klara att ge sin personal fyra veckors sommarsemester.
– Det här kommer verkligen i senaste laget. Många iva-sjuksköterskor i landet har sagt upp sig, och inga särskilda åtgärder har gjorts för att hålla dem kvar.
Vårdförbundet har fått besked om att iva-sjuksköterskor i regionerna Stockholm, Västerbotten och Västra Götaland har sagt upp sig. Det ska vara dels den tuffa arbetsbelastningen som ligger bakom, dels att sjuksköterskorna vill vara säkra på att kunna få sommarledigt.
– När många säger upp sig behöver man analysera varför och åtgärda problemen. Som det blivit i stället så kastas kompetensen, och med den oerhört mycket pengar, i sjön, säger Ann Johansson.
– Det hade säkert varit möjligt att få många sjuksköterskor att stanna kvar med olika insatser. Vi vet att vissa enheter lyckats behålla en god arbetsmiljö trots pressade perioder.
Hon oroar sig nu för hur introduktionen ska gå till om det kommer nordiska sjuksköterskor.
– De har ett annat språk, andra journalsystem, en annan vårdkultur. Någon ska ge introduktionen, och det blir våra medlemmar, som redan är hårt belastade.
Regeringen har i dag inget besked att ge, utan hänvisar till socialminister Lena Hallengrens uttalande till TT i fredags:
– Regeringen har stöttat intensivvården under pandemin genom bland annat nationell samordning och kraftigt utökade ekonomiska resurser, men behöver mer göras så kommer inte regeringen att tveka. Regeringen har tagit emot skrivelsen från SKR och analyserar den nu skyndsamt. För regeringen är det viktigt att intensivvården säkras och att personalen som under mer än ett års tid har gjort helt otroliga insatser kan få återhämtning.