Michelle Wahrolén: Heder till hyrsjuksköterskorna

I upp till ett år efter att man slutat som anställd i regionen har man som sjuksköterska inte kunnat komma på tal som hyrsjuksköterska i den regionen. Är det ens lagligt? Det frågar sig Michelle Wahrolén i sin nya krönika.
Hyrsjuksköterskor får ofta klä skott för att de får bra betalt utan att behöva stå för kontinuitet. Vården står i en evighetslång brand och personalbristen är på många sjukhus skrämmande kritisk. Tomma pass tvingar många att jobba dubbelpass och frågan om de kan komma in på sin lediga dag är alldeles för vanlig.
Som räddare i nöden har bemanningssjuksköterskor – hyrsjuksköterskor – löst tomma pass och vakanser. Men det sticker i mångas ögon att de tjänar för mycket pengar och kan råda över sin egen tid.
Visst kan det kännas konstigt att göra samma jobb som någon som kanske får tredubbelt betalt och som dessutom har rätten att tacka nej. Som är fria. Men är det inte hyrsjuksköterskorna som egentligen är de sunda? Som sätter sina gränser för vad de kan acceptera. De är ju bara en konsekvens av den ohållbara situation som arbetsgivaren har skapat.
Börja med att ha en fungerande arbetsmiljö och betala folk vad de är värda.
Trots att personalbristen inte direkt blivit mindre vill regionerna nu begränsa hyrsjuksköterskorna. Olika karensregler har länge gällt bland regionerna.
I upp till ett år efter att man slutat som anställd i regionen har man som sjuksköterska inte kunnat komma på tal som hyrsjuksköterska i den regionen. Är det ens lagligt? Det är närmast att se som ett yrkesförbud.
I fjol flaggade regionerna att nu får det vara nog med att betala jättesummor till bemanningsföretag och föreslog en slags gemensam taxa för alla regioner. Är det ens lagligt?
I Kronoberg har man gått ett steg längre. Där vill man hindra bemanningsanställda som bor i regionen att jobba som hyrsjuksköterskor där. I stället ska de försöka övertygas om att bli fast anställda. Mycket märkligt, är det ens lagligt?
Så länge arbetsmiljön ser ut som den gör kommer det inte att attrahera folk att söka sig dit. Börja med att ha en fungerande arbetsmiljö och betala folk vad de är värda. Med hjälp av hyrsjuksköterskor som fyller de tomma passen så att bemanningen är säkrad, kan arbetsgivaren börja bygga upp en fungerande arbetsmiljö.
”Det finns inga pengar …”, är den typiska invändningen. Well, i andra branscher brukar man öka intäkterna om kostnaderna börja skena. Ett litet tankeexperiment: Höj skatten till regionerna med några ören, vi skattebetalare kommer knappt märka det, men det kan finansiera vettiga löner till den egna personalen. Så skulle man kunna lösa personalsituationen och få vårdskutan på rätt köl innan den sjunker helt.