Regeringen vill inte ha nya vikarieregler

Regeringen vill inte ha nya vikarieregler
Frågan om reglerna för visstidsanställning kan komma att tas till EU-domstolen. Arkvibild: Colourbox

I februari gav EU-kommissionen Sverige två månader på sig att skärpa lagen om anställningsskydd (LAS) för att förhindra missbruk av vikariat och visstidsanställningar. I går när tidsfristen gick ut meddelade regeringen att den inte tänker ändra lagen. EU-kommissionen kan nu väcka talan mot Sverige i EU-domstolen.

TCO har i flera år drivit frågan om att anställningsskyddet är för dåligt för visstidsanställda och att det står i strid med EU:s visstidsdirektiv.

EU-kommissionen har gett TCO rätt och krävt en tidsgräns för när vikariat ska gå över i fast anställning.

Regeringen vill ha flexibilitet

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström tycker att EU-kommissionen inte har förstått det svenska systemet. Hon hävdar att det gör det lättare att få fast jobb och att de svenska kollektivavtalen skyddar mot missbruk, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

I ett brev till EU-kommissionen skriver därför regeringen än en gång att man inte har för avsikt att ändra reglerna och att flexibilitet på arbetsmarknaden är nödvändig när det gäller att möta den ekonomiska krisen.

Stämning i EU-domstolen

EU-kommissionens nästa drag kan bli att stämma Sverige inför EU-domstolen. Om den svenska regeringen skulle förlora där måste lagen ändras. Annars hotas den svenska regeringen av miljontals kronor i böter.

TCO:s ordförande Eva Nordmark beklagar regeringens inställning.

– De som går år ut och år in på korta anställningar hos samma arbetsgivare får nu vänta på att Sverige fälls i EU-domstolen innan reglerna ändras. TCO har lagt ett förslag som balanserar arbetsgivares behov av att anställa tidsbegränsat med de anställdas behov av trygghet, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida