Semester. Läget ännu värre än i fjol

Trots att de flesta arbetsgivarna är ute i god tid med att söka vikarier ser läget ännu sämre ut än förra sommaren. Vårdförbundets avdelningar runt om i landet är djupt oroade.?

Nu pågår det stora racet med att hitta semestervikarier till sommaren. Eftersom många landsting och kommuner hade stora problem förra sommaren har de flesta varit ute i god tid. På Karolinska i Solna startade planeringen redan i höstas. Annonserna gick ut i december.?

Men det verkar inte hjälpa. Vårdfokus enkät till Vårdförbundets avdelningar runt om i landet visar att det är stor brist på vikarier och alla befarar att personalbristen blir större än i fjol.?

— Om det över huvud taget är möjligt tror jag att det blir ännu mer ansträngt i år, just för att det inte finns tillräckligt med vikarier, säger Patrizia Björkegren i Östergötland.?

Flera landsting har gått ut med erbjudanden om bonusar till fast anställda som kan tänka sig att arbeta under sommaren. I Kronoberg får den som flyttar sin semester 6 000 kronor extra per vecka. I Halland får den som arbetar hela sommaren 30 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida