Sommar 2014. Tidig rekrytering räckte inte för att klara krisen
Sjuksköterskebristen skapar problem på landets sjukhus. Även i Blekinge som tidigare år har klarat sommarbemanningen genom att anställa nyutbildade sjuksköterskor redan i februari.
Att starta sommarrekryteringen redan under vintern har varit ett framgångsrecept för Blekingesjukhuset, med verksamhet i Karlskrona och Karlshamn. Men inte i år. Omkring 30 nyutbildade sjuksköterskor nappade på erbjudandet om anställning redan i februari.
– Det är färre än tidigare och räcker ingenstans eftersom vi har två sjukhus att bemanna, säger Jennike Westrin Andersson, avdelningschef på Blekingesjukhusets bemanningsenhet.
Får mer på annat håll
Svårigheten att rekrytera tror hon beror på att många studenter lämnar Blekinge för storstäderna, att ingångslönerna är för låga – och att sjukhuset var för sena med att erbjuda tillsvidareanställning. Det beslutet borde ha tagits i februari, men togs inte förrän i maj.
– De nyutbildade sjuksköterskorna berättade att de erbjöds tillsvidareanställning, högre lön och utbildning under anställningen på andra håll. I augusti har vi möten om hur vi ska klara nästa sommar. Jag anser att lönefrågan är en sak som måste tas upp, säger Jennike Westrin Andersson.
Frigör sjuksköterskor
Nu löser Blekingesjukhuset situationen genom att ta in ett antal hyrsjuksköterskor och genom att anställa undersköterskor som frigör tid för sjuksköterskorna. Avdelningschefen säger att de aldrig tummar på patientsäkerheten.
– Personalen springer fortare, hoppar kanske över raster och arbetar dubbelpass. Det fungerar, men stressen är hög. Det finns inte mycket mer vi kan göra nu, säger hon.
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm – listan över sjukhus som rapporterar om kris i sommarens sjuksköterskebemanning är lång. Vårdfokus har granskat sommarkaoset och berättat om en personalbrist värre än någonsin, om extrema vårdplatslägen och om indragna semestrar.
Över 1 000 sjuksköterskor saknas
Ekot vid Sveriges Radio presenterar i dag en enkät som de har låtit göra bland landets landsting och enligt den saknas 1 200 sjuksköterskor. Men på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, är man inte oroad över patientsäkerheten. ”Vi har alltid möjlighet att beordra in personal”, säger Mats Eriksson, ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation till Ekot.