Säkrare hantering med nytt transportsystem för laboratorieprover

Säkrare hantering med nytt transportsystem för laboratorieprover
Proverna skickas med tryckluft. Arkivbild: Mostphotos

På länssjukhuset Ryhov i Jönköping skickas numera prover med tryckluft från akutmottagningen till laboratoriet. Hanteringen är säkrare, svaren kommer fortare och väntetiderna på akutmottagningen kan bli kortare.

Ryhov är första sjukhuset i landet att installera det nya transportsystemet Tempus 600 som är utvecklat i Danmark. Det drivs med hjälp av sjukhusets andningsluft i slangar mellan provtagningscentralen och akuten. Provrören kan skickas ett och ett och färdas sju meter i sekunden.

– Personal behöver inte längre gå med provrören till laboratoriet. Det ger mer tid över till provtagningen och kan förbättra arbetsmiljön, säger Peter Fransson, projektledare inom medicinsk diagnostik.

Hittills har akutmottagningen skickat sina prover till laboratoriet via ett rörpostsystem. Med det nya transportsystemet slipper man paketera provrören och placera dem i speciella patroner. På laboratoriet slipper personalen uppackningen.

– En av fördelarna är att det är ett slutet system som endast går mellan akutmottagningen och laboratoriet och att inga prover kan komma på villovägar. Det är viktigt för patientsäkerheten, säger Lotta Lindberg, vårdenhetschef på akutmottagningen, Länssjukhuset Ryhov.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida