Ultravioletta strålar tar död på resistenta bakterier
Sjukhus i Skottland först i världen med att införa tekniken.
Under de kommande månaderna ska intensivvårdsavdelningen vid det skotska sjukhuset Glasgow Royal Infirmary utrustas med en mängd lampor som ger ifrån sig ett ultraviolett sken.
Enligt forskarna vid University of Strathclyde har det ultravioletta ljuset visat sig ta död på en rad olika bakterier, inklusive mrsa, meticillinresistent Staphylococcus aureus, E. coli, tbc och Clostridium difficile, som finns i luften och på ytor.
Det ska till och med fungerat effektivare än vanlig städning och desinfektion, varför den nu införs fullt ut på intensivvårdsavdelningen i syfte att hindra smittspridning bland patienterna.
Tekniken – Hins-light environmental decontamination system – testades första gången 2010 , men då endast på ett antal isoleringsrum på sjukhuset.
För att förhindra smittspridning provas nu ultraviolett ljus på ett sjukhus i Skottland.
Det ultravioletta skenet är ofarligt för människor, men knappast en höjdare att vistas och arbeta i. Genom att kombinera olika lysdiod-tekniker har forskarna därför tagit fram ett varmt vitt ljus som kan användas tillsammans med den traditionella belysningen.