En skam att inte värdera kunskap

Det är ett gigantiskt slöseri med skattepengar att inte se vårdens roll i samhällsekonomin.?

3 oktober 2012

Det är genant, för att inte säga stötande, när politiker och löneansvariga tjänstemän avvisar kravet från studenter om en respektabel lön vid nyanställning med att det skulle gå ut över dem som redan är anställda. Det är inte en fråga om ett nollsumme­spel, det vill säga att lönekakan är statisk. I stället är det ett sjukvårdspolitiskt ansvar att lyfta fram och tydliggöra det ekonomiska värde den kunskapsbaserade vården har för hela samhällsutvecklingen, såväl i fråga om befolkningens liv och hälsa som i form av välfärd och humanitet. Det är en skam, nu som alltid, att så inte görs. ??

Svensk vårdpersonal har högt yrkeskunnande, en avancerad medicinteknisk kompetens inom en mängd specialistområden, betydande empati och etisk medvetenhet. Det goda anseende svensk hälso- och sjukvård har i omvärlden tillsammans med den respekt och det erkännande som står att finna hos enskilda patienter och deras anhöriga ger ett samhällsekonomiskt värde som kan räknas i kronor och ören. Pengar som rimligen ska komma vårdpersonalen till del. ? Bristen på insikt om vad vården spelar för roll i samhällsekonomin innebär, som jag ser det, ett gigantiskt slöseri med våra gemensamma skattepengar. Den ofta ogenomtänkta kostnadsjakten leder fel så länge den inte sätts in i ett större sammanhang och tar sin utgångspunkt i vad som ger ekonomisk utdelning i vidare mening. ??

Våra sjukvårdspolitiker har skyldighet att föra upp vårdens finansiering och vårdpersonalens problematiska lönesättning på den samhällspolitiska/ekonomiska agendan. Något som beslutsfattarna förstås är fullt medvetna om även om man tycks föredra att låtsas som om det regnar.?

— Karin Olsson, sjuksköterska, f d förbunds­sekreterare i Vårdförbundet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida