Föreslår riktlinjer för gränslandet mellan sjukvård och forskning

Efter Macchiarini-skandalen presenterar nu Vetenskapsakademin förslag som syftar till att skydda patienter mot alltför riskabla åtgärder.
Mot bakgrund av Macchiarini-fallet tillsatte Kungliga Vetenskapsakademin och Läkaresällskapet en utredning för att klargöra vilka regler som ska gälla för forskare och läkare som arbetar i gränslandet mellan klinisk forskning och avancerad sjukvård.
I dag publicerar de sin utredning som innehåller flera konkreta förslag. Bland annat föreslås att en nationell kommitté inrättas för att det ska bli enhetliga bedömningar för om en obeprövad behandling ska få användas på en allvarligt sjuk patient.
I och med det blir det lättare att undvika jävsituationer jämfört med om bedömningen görs på de enskilda sjukhusen, enligt utredningen.
Bedömningarna ska göras av erfarna kliniker och forskare tillsammans med experter inom etik, juridik och det specifika området.
Riktlinjerna syftar framför allt till att skydda patienter mot alltför riskabla åtgärder. ”Allvarligt sjuka eller döende patienter får aldrig reduceras till försöksobjekt men heller inte undandras möjligheten att få tillgång till nya obeprövade metoder som kan innebära bot och lindring”, skriver Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande.