Sahlgrenska prioriterar bort ”mindre viktig” vård

Politikerna hjälper oss att fasa ut och förändra. Så försvarar man från Sahlgrenska universitetssjukhusets håll den lista med prioriteringsförslag som bland annat föreslår att man ska sluta att behandla vissa psykiskt sjuka barn.

– Jag kan hålla med om att det låter förfärligt, säger Eva Arrdal, direktör för affärsutveckling på SU.

Hon förklarar att prioriteringarna på listan (se faktaruta) kommer från verksamheten och det i de allra flesta fallen handlar om att fasa ut den vård som är medicinskt ”mindre viktig” samt att dra in på ”slentrianmässiga” återbesök till sjukhusets specialistmottagningar.

– För det mesta är allting bra och det är därför bättre att patienterna hör av sig om de känner sig sämre.

Ekonomin styr

Andra prioriteringar handlar, enligt Eva Arrdal, om att vissa behandlingar är omoderna

– Inom sjukvården är man väldigt bra på att ta till sig nya metoder men man brukar inte vara bra på att fasa ut gamla.

Att de prioriteringarna nu ska göras för att det finns ett sparbehov och att de inte gjordes tidigare och i takt med utvecklingen tycker hon inte är konstigt.

– Det är en bra fråga, men politikerna gör ju alltid medicinska prioriteringar i viss mening, då de ytterst bestämmer över budgeten.

Patientsäkerheten och arbetsmiljön hotas

På Vårdförbundet anser man att prioriteringslistan mest liknar en soppa.

– Vissa utredningar och behandlingar kan säkert göras i primärvården. Men vi kan inte se omfattningen och det är mycket som är obegripligt och i sin linda, säger Marita Tenggren, ordförande för Vårdförbundets klubb 11 på Sahlgrenska.

Hon befarar också att det politiska beslutet att banta sjukhuset och prioriteringslistan i förlängningen kommer att medföra en ökad belastning för personalen.

– Vi är redan nu ute på hal is, både vad det gäller patientsäkerheten och belastningen på den personal som är kvar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida