Almedalen. Centern vill anpassa vårdvalet till glesbygd

Almedalen. Centern vill anpassa vårdvalet till glesbygd
Kenneth Johansson är talesman för Centerpartiet i hälso- och sjukvårdsfrågor. Foto: Helena Mirsch

Vårdvalet har fungerat överallt — utom i Norrland. Det anser Centerpartiet som vill se ett smalt basuppdrag där det bara behövs en läkare och två sjuksköterskor för att starta privat verksamhet. Intressant, kommenterar Vårdförbundets ordförande.

Nej, vårdvalet har inte blivit någon succé norr om Dalälven, konstaterade Centerpartiet på ett seminarium i Almedalen i går. Centerpartiet skyller det på att landstingen i Norrland har röd majoritet och att de ”saboterar” vårdvalet genom att göra det onödigt svårt att starta privata vårdcentraler.

Hotar med skärpt lagstiftning

– Om de röda landstingen fortsätter att trilskas kommer vi att öka påtryckningarna och i sista hand kan det bli fråga om att skärpa lagstiftningen, sa Kenneth Johansson (C).

För att göra det lättare att starta privata vårdföretag i glesbygd föreslår Centerpartiet att det införs ett smalt basuppdrag, kanske med en läkare och två sjuksköterskor.

De anser också att de privata företagen måste få patienter från den passiva listan och att det är fel att de patienter som inte gör ett aktivt val automatiskt hamnar hos landstingens vårdcentraler.

Centerpartiet föreslår även att det satsas mer på att utveckla tilläggsvårdval för andra specialiteter som kan knytas till primärvården.

”Intressanta förslag”

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, som satt i panelen, reagerade positivt på Centerpartiets utspel.

– Det är viktigt att öppna upp vårdvalet för fler och annan verksamhet än stora primärvårdscentraler. Våra yrkesgrupper skulle kunna göra många olika saker som egna yrkesutövare, sa hon.

Som exempel på verksamhet som skulle kunna drivas privat av Vårdförbundets medlemmar nämnde Sineva Ribeiro mobil röntgen, distriktssköterskeverksamhet och förebyggande hälsovård.

– Ett hinder i dag är att det i uppdragen står att man måste ha en läkare kopplad till verksamheten. Vi måste titta på det, är det verkligen vad vi behöver överallt?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida