säsongsinfluensan

”Anställda kan inte tvingas vaccinera sig”

”Anställda kan inte tvingas vaccinera sig”
Årets vaccinationskampanj för säsongsinfluensan har startat. I år prioriteras vårdpersonal - men kan de tvingas vaccinera sig? Arkivbild: Mostphotos

Nu har vaccineringen mot säsongsinfluensan dragit igång. I år rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även vårdpersonal prioriteras. Men kan arbetsgivaren tvinga en anställd? Vårdfokus har pratat med förbundsjuristen Kirsi Piispanen.

I dag inleds vaccinationerna mot den årliga säsongsinfluensan, som på grund av den rådande pandemin är extra viktig. Folhälsomyndigheten rekomenderar vårdgivare att prioritera riskgrupper samt personal inom vård och omsorg som arbetar nära personer i riskgrupper. Prioriteringen gäller hela november.

Vad innebär det att FHM rekommenderar att vårdpersonal vaccineras?

– Det är en rekommendation och har alltså ingen bindande kraft. Det är upp till respektive region och arbetsgivare att bestämma själva hur de vill göra, säger Kirsi Piispanen, förbundsjurist på Vårdförbundet

Kan en vårdanställd bli tvingad att vaccinera sig?

– Nej, man kan inte tvinga en arbetstagare att vaccinera sig. Det är ett kroppsligt intrång. Däremot kan en arbetsgivare inom lagen om arbetsledningsrätt omdisponera resurserna. Till exempel kan en person utan vaccin flyttas till en annan avdelning, om det är extremt viktigt att man är vaccinerad på den första avdelningen. Men lösningen är inte vaccineringen. Det är att inte komma till jobbet när man är sjuk.

Läs även: Vårdförbundet säger nej till vaccinationstvång

Enligt kollektivavtalet får en arbetsgivare stänga av en anställd om det finns risk för att smitta sprids. Säg att en sjuksköterska som inte är vaccinerad mot influensan jobbar på en avdelning som fått in flera influensapatienter, och arbetsgivaren vill stänga av hen för att inte hen ska smittas och smitta vidare. Vad gäller då?

– Det skulle vara ett oväntat, oprövat användningsområde. Men om arbetsgivaren överväger det så ska den förhandla med facket först. På SKR-området måste arbetsgivaren ha en överläggning med Vårdförbundet före avstängningen. Arbetsgivaren ska betala lön vid en sådan avstängning.

Om ens region inte valt att vaccinera sin vårdpersonal, men man själv vill vaccineras, har man rätt att kräva vaccination ändå?

– Om man som medarbetare vill vaccineras ska man naturligtvis ta upp det med sin arbetsgivare. Det är bra att kontakta sina fackliga representanter och kollektivt ställa frågan om det är många som vill vaccineras. Det bästa är att frågorna lyfts i dialog mellan facket och arbetsgivaren.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nu handlar ju detta om vaccination mot säsongsinfluensan. Om och när det sedan kommer ett fungerande vaccin mot covid-19, tror du att FHM kommer att resonera likadant om det vaccinet?

– Man kan inte dra sådana växlar att myndigheten per automatik kommer att rekommendera vaccinering av vårdpersonal på en gång. Jag tror att Folkhälsomyndigheten kommer att granska vaccinet väldigt noga först. Vilket såklart är klokt. Influensavaccin har vi så mycket kunskap om, så därför finns ett bearbetat system för det. Men vi är ju noviser när det gäller covid. Vi får helt enkelt avvakta, säger Kirsi Piispanen på Vårdförbundet.

Prioriterade grupper

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att följande grupper prioriteras (utan inbördes prioritering) till och med slutet av november:

  • Personer över 65 års ålder.
  • Gravida efter graviditetsvecka 16
  • Vuxna och barn från 6 månader med de sjukdomar eller tillstånd som bedöms öka risken för svår influensasjukdom, nämligen:
                * Kronisk hjärtsjukdom
                * Kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma.
                * Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
                 * Kronisk lever- eller njursvikt.
                 * Diabetes mellitus.
                 * Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.
  • Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
  • All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.

Från och med 1 december kan personer som inte ingår i ovanstående grupper erbjudas vaccination.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida