”Arbetsgivaren kan tvinga oss att säga upp avtalet”

Arbetsgivaren vet att det inte kan fortsätta så här och att det finns en risk att vi tvingas säga upp löneavtalet, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

De närmaste månaderna kommer att få stor betydelse för Vårdförbundets kommande lönepolitik. Missnöjet med de senaste årens låga löneökningar är mycket stort på många håll i landet. Inte minst efter det avtal som Kommunal fick i år med betydligt större garanterade löneökningar än för majoriteten av Vårdförbundets medlemmar.

– Kan arbetsgivaren inte se till att lönerna stiger mer måste vi säga upp avtalet, säger Anna-Karin Eklund.

Helst vill hon inte göra det. Grunden i avtalet är bra, att man ska få lön efter prestation och hur man bidrar till verksamhetens utveckling. Men, säger hon, landstingen och kommunerna följer inte avtalet.

– Många gör varken analysen av vilka lönehöjningar som behövs eller följer upp resultatet. Vi har också varit tydliga genom att ta fram exempel där det inte fungerar, pekat både på plats och vilken chef det gäller.

Men, säger hon, om Vårdförbundet säger upp avtalet måste förbundet ha en annan idé om hur lönerna ska bli högre.

– Vi diskuterar därför, både internt i förbundet och med vår centrala motpart skl, Sveriges kommuner och landsting, om det går att förbättra det nuvarande avtalet.

En möjlighet är att införa en sanktionsmöjlighet mot den arbetsgivare som inte följer avtalet. En annan är att kunna säga upp avtalet lokalt.

– Men en sådan lokal uppsägning innebär inte att vi får ta till stridsåtgärder, förtydligar hon.

Problemet är inte i första hand SKL utan de lokala arbetsgivarna. Men SKL skulle kunna göra mycket mer, menar Anna-Karin Eklund.

– SKL säger att de inte kan påverka mer, att det är de enskilda landstingen och kommunerna som bestämmer. Vi håller inte med. Jämför med hur man har arbetat med den nya arbetstidslagen. Där har landstingen och kommunerna följt skl:s rekommendationer, säger hon.

Men det är tydligt att Vårdförbundets och framför allt Vårdförbundets medlemmars missnöje blivit ett problem för arbetsgivarna. Med tanke på att det var arbetsgivarna som först ville ha den här typen av tills­vidareavtal med en lägstpott, så skulle det med sannolikhet kännas som ett misslyckande om Vårdförbundet väljer att säga upp det.

En signal om oron är det möte som SKL kommer att hålla med politiker från alla landsting den 22 augusti.

– Vi har begärt att få vara med på mötet, men har fått nej. Däremot kommer man på mötet att visa en inspelad videointervju där jag redogör för Vårdförbundets synpunkter och missnöjet. Och vi förväntar oss att politikerna ska inse allvaret och förstå att lönerna måste höjas mer, säger Anna-Karin Eklund.

Även Vårdförbundet tar upp lönen i augusti. Ett extra förbundsråd med representanter från alla lokala avdelningar kommer att diskutera läget. Lönen blir också huvudfråga på det ordinarie förbundsrådet i september.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida