Fackliga budskap och svart komik lockade hundratals i Örebro

Fackliga budskap och svart komik lockade hundratals i Örebro
Facklig förändring och humor bjöd Vårdförbundets avdelning i Örebro på i går. Foto: Maria Eriksson

En tynande tillvaro för facket? I Örebro lyckades Vårdförbundets avdelning få 400 medlemmar att vika en kväll åt fackliga budskap kryddade med komik.

Vårdförbundets avdelning i Örebro bjöd in till medlemsmöte under parollen: I rörelse mot facklig förändring.

– Det var en kväll som handlade om arbetsvillkor, säker vård och facklig förändring. Och som dessutom bjöd på svart komik. Det var en kväll som berörde, säger Marianne Hiller, förtroendevald i styrelsen och en av arrangörerna.

Kerstin Holmberg, anestesisjuksköterska på universitetssjukhuset var där, lockad av skådespelerskan Mia Skäringer, fackliga budskap, och kollegialt mingel. Hon blev inte besviken.

– Jag tror det är nödvändigt med den här typen av evenemang om facket ska kunna locka nya medlemmar. Det är förnyelse på gång, och de förtroendevalda pratade mycket om vikten av att våga ställa krav och visa vår kompetens, säger hon.

Kollektiv kamp behövs

Kerstin Holmberg tror att det behövs kollektiv facklig kamp om det ska gå att göra något åt felvärderingen av kvinnors löner. Fast hon är besviken på vad Vårdförbundet hittills har lyckats uppnå.

– För mig är högre lön den viktigaste fackliga frågan och där tycker jag inte förbundet har gjort särskilt mycket. Individuell lönesättning har inte varit lyckosamt här i Örebro. Men det är ju också ett politiskt beslut att vi erfarna anestesisjuksköterskor ska stå tillbaka för nyanställda och för bristgrupper, säger hon.

Brett kunskapsområde

Rosa Engholm, distriktssköterska på Nora vårdcentral, var också med i går. Det hon minns bäst var det som sas om att tillhöra en profession.

– Det var spännande tankar som jag skulle vilja höra mer om. Andra professioner har så tydliga kunskapsområden: läkare har medicin, sjukgymnaster har rörelse. Vi har omvårdnad – det är ett brett område, som dessutom andra gör anspråk på. Jag efterlyser hjälp att ringa in det tydligare, säger Rosa Engholm.

Viktigaste fackliga frågan för henne är att visa distriktssköterskornas värde för primärvården.

– Vi är den största yrkesgruppen inom primärvården i Örebro och här pratar man om att bli Sveriges bästa primärvård, ändå lyfts inte vår profession fram. Jag tror att Vårdförbundet kan vara till hjälp för att synliggöra oss.

Befriande att skratta

Och Mia Skäringer då? Jo, hon var så rolig som alla hoppades på. ”Mycket sex och så – men på ett väldigt roligt sätt”. Kerstin Holmberg och Rosa Engholm är överens: Det är viktigt att få skratta tillsammans.

– Jag och min kollega har inte skrattat så mycket på länge. Man ska verkligen inte underskatta vikten av att ha roligt – inte minst med den tunga arbetsvardag många av oss har, där vi knappt hinner prata och ännu mindre skratta, säger Rosa Engholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida