fackligt

Får skadestånd för missad samverkan om hyrföretag

Får skadestånd för missad samverkan om hyrföretag
Therese Annas-Ljung är ordförande i Vårdförbundets avdelning på Gotland.

Trots att regionen är skyldig att samverka med de fackliga organisationerna vid upphandling av olika bemanningsföretag hade Vårdförbundet ingen aning om vilka bolag som hade anlitats på Gotland. Nu har regionen erkänt misstaget och betalat skadestånd.

– Det känns bra. Nu kontaktar de oss äntligen med uppgifter om såväl moderbolaget som eventuella dotterbolag så att vi kan se om företagen har kollektivavtal eller inte. Det är viktigt för oss, eftersom det gagnar våra medlemmar att veta att de personer som anlitas har rätt kunskaper och kompetens, säger Therese Annas-Ljung, Vårdförbundets ordförande på Gotland.

Det var i samband med Vårdfokus avslöjande att sjuksköterskorna i det omdiskuterade bemanningsföretaget Orange saknade kollektivavtal som de förtroendevalda på Gotland började kontrollera hur det såg ut hos dem.

Ganska snart upptäckte de att det i Region Gotland fanns en lång lista med bemanningsföretag som anlitas för att hyra in sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Utöver det anlitades ytterligare ett antal bemanningsföretag som inte fanns med på listan.

Enligt medbestämmandelagen ska alla sådana beslut samverkas med exempelvis Vårdförbundet, vilket inte hade skett.

– Det är ju viktigt att vi kan vara med och påverka vilka företag som anlitas, så att vi kan försäkra oss om att de har kollektivavtal och för en bra personalpolitik, säger Therese Annas-Ljung.

Efter att Vårdförbundet tvisteförhandlat om saken har arbetsgivaren medgett att de inte följde mbl-reglerna och betalar ett skadestånd på 70 000 kronor.

– Vi vill att pengarna ska komma medlemmarna till godo. Därför har vi beslutat att använda dem för att anlita någon bra föreläsare till nästa årsmöte, säger Therese Annas-Ljung.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida