Förlegade skämt om könsroller

Sluta med de kvasifeministiska skämten om män, det är sorgligt och oprofessionellt att det fick förekomma som underhållning på Vårdtåget.

9 juni 2010

Jag vill tacka för en mycket trevlig afton i Göteborg och Vårdtågets stopp där. Maten, seminarierna, ja till och med vädret var bra.
Men, jag har en mycket stor invändning: Jan Bylund. Han är en slipad ståuppkomiker, men det material han hade att bjuda på var under all kritik.

Förutom att skämten var extremt heteronormativa, så var de ett slag under bältet på alla män. Det var förlegade skämt om könsroller, om att man som man inte är inkännande, inte har vett att bete sig, inte kan ta hand om sig själv (eller andra). Vad sänder det för signaler till den (extrema minoritet) av män som är medlemmar i Vårdförbundet? Han gjorde till och med narr av männen som var närvarande under konferensen.

Jag är feminist in i benmärgen, men absolut inte på bekostnad av jämlikhet. Att tro att man kan hylla kvinnoyrken genom att säga att män är mindre utvecklade och behöver en kvinna som visar dem vägen är i linje med den kvasifeministiska debatt som många oseriösa, desperata kvinnogrupperingar gjort genom åren och som inte gynnat någon, allra minst den feministiska kampen. Att göra sig rolig på mäns bekostnad och att ursäkta detta i stil med att vi lever i ett patriarkat och därför slår uppåt när vi gör det, är inte ok och inget som vuxna, professionella människor gör (var inte sjuksköterskor en professionell och akademisk yrkeskår?).

Tror ni verkligen att vi når jämlikhet och en bättre arbetsmarknad för de kvinnodominerade yrkeskategorierna genom att raljera över män och använda en sådan jargong? Detta är långt ifrån första gången jag hör det, har hört det både när jag jobbat på mans- som kvinnodominerade arbetsplatser, men det är lika sorgligt varje gång och extra sorgligt är det när det sker under en konferens anordnad av Vårdförbundet, som har en hel stadga om de yrkesetiska koderna. Uttrycket att kasta sten i glashus känns inte så långt borta.

Visserligen var det Jan Bylunds urval av skämt och det var inte Vårdförbundets styrelse som stod på scenen, men att inte ha bättre koll på vad kvällens inhyrda underhållning skulle prata om visar på dåligt omdöme från Vårdförbundets sida.

Jag är ingen torrboll och nej, jag ska inte bestämma vad som är kul eller inte. Men Jan Bylunds repertoar på onsdagens konferens var under all kritik, det säger jag inte i egenskap av man utan som humanist.
— Christopher Holmberg, snart färdig sjuksköterska vid Göteborgs universitet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida