Hög ljudnivå när de strejkande strålar samman i Göteborg

Att strejka är inte detsamma som att ta semester. På Portugisiska föreningen i Göteborg samlas dagligen de strejkande från Sahlgrenska universitetssjukhuset för att fika, delta i diskussionsmöten och lyssna på föredrag. Vi besökte dem på strejkens andra dag.

Susanne Blom, skriver sin signatur på blankett efter blankett. Klockan är tio minuter över nio och hela tiden kommer sjuksköterskor som tagits ut i strejk in i rummet. De ställer sig i kö i trängseln för en underskrift på sitt dagsprotokoll. Platsen är Portugisiska föreningen på Jättestensgatan, Hisingen i Göteborg. Det är samlingslokalen för de 300 strejkande från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Ljudnivån är hög.
 
Vad ska vi göra nu? frågar en med sitt strejkprotokoll påskrivet. Villrådigt ser hon på sina kollegor. Alla vet precis vad de ska göra en vanlig arbetsdag. Men att strejka är ingen van vid. Att sitta och prata med sina kollegor räcker inte, för den som är van vid ansvar och rusch.
 
Då kommer en man från TV 4 in med sin kamera bland de 150 som samlats till morgonmöte.
Linda Ekelund blir intervjuad framför kameran. Hon har ett fackligt uppdrag på heltid för avdelningsstyrelsen för Västra Götaland och berättar om veckans planerade aktiviteter. Som studieansvarig har hon arrangerat de dagliga diskussionsmötena och föredragen. Intervjun är över och hon slår sig ner vid ett av borden med veckans schema och berättar.
 
Nya diskussionsmöten varje dag

– Varje dag ordnar vi diskussionsmöten i smågrupper kring aktuella fackliga frågor. I dag handlar det om hur Vårdförbundet är organiserat, i morgon om vårdmiljö och lön, torsdag säker vård och fredag om arbetstid. Nästa vecka omvärlden, vad är profession och etiska koder och onsdag meningen med förening.
 
Att strejka är ingen semester. Klockan 13.00 varje dag hålls det därför också ett föredrag. I dag, tisdag, är temat Gud har 99 ansikten. Det handlar om de stora världsreligionerna. På onsdag är temat Mångfald.
 
– Vi har medvetet valt temat religion och mångfald. Våra medlemmar möter personer från alla religioner i sitt arbete. Här får de en chans att ställa alla de frågor de annars inte kan fråga. Genom ökad kunskap kanske många föreställningar utmanas, berättar Linda Ekelund.
 
Hon är biomedicinsk analytiker på klinisk fysiologi. Det är det enda laboratoriet som är med i konflikten. På labbet är 40-45 stycken berörda.
 
Frukosten serverad

Längs en bardisk i lokalen är frukost serverad, med frallor, kaffe och te. De som strejkar får turas om med serveringstjänsten. Några gör sig redo att åka iväg direkt för att ta ett pass som strejkvakter på sin arbetsplats. Den som inte har något annat inplanerat kan låna stavar och ta sig en promenad före nästa programpunkt. Vårsolen lyser varmt ute.
 
Marita Tenggren, som är ordförande på Sahlgrenska universitetssjukhuset är på väg ut. I går var hon och stöttade kollegorna som strejkade vid Östra sjukhusets akutmottagning.
 
– Nu ska jag till de åtta vårdenhetschefer som tagits ut i strejk. Deras mötesplats är på Caroline Wijks sjuksköterskehem, berättar Marita Tenggren.
 
Tillsammans med Elisabeth Flygare, vice ordförande på område Sahlgrenska och Marina Olsson, ordförande i Västra Götalands avdelning träffade hon dem också i går. De är deras coachinggrupp i den speciella situation de befinner sig som chefer i en strejk.
 
Dags för möte. Linda Eklund rapporterar att alla ska få veta senaste nytt under hela dagen.
Alla måste meddela vart de går. I fall det blir skyddsarbete och de ska tillbaka till jobbet måste de gå att nå. Så en sista fråga från Linda:

– Ska vi ge blod? Vi kan ringa Blodbussen och lämna blod. Tänk över idén över dagen och ge besked.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida