Hot om repressalievarsel fick Region Skåne att omplacera oorganiserade

När Vårdförbundet hotade med att lägga ett repressalievarsel på grund av organiserat strejkbryteri togs de lokala verksamhetsföreträdarna i örat av Region Skånes chefsförhandlare Gösta Rehnstam.

? Jag har haft en del kontakter med enskilda förvaltningar under förmiddagen. Jag utgår från att det har lett till att oorganiserade i fortsättningen inte ska jobba i verksamheter som är uttagna i strejk. Vi är angelägna om att inte konflikten utvidgas, säger han.

Vårdförbundets ordförande i Skåne, Pia Andorff, konfronterade i går kväll Gösta Rehnstam med uppgifter om att det på flera sjukhus i Skåne har förekommit att oorganiserad arbetskraft har utfört strejkbelagt arbete. Pia Andorff förklarade att läget var så pass allvarligt att det kunde bli tal om ett så kallat repressalievarsel om inte arbetsgivaren bättre följde konfliktreglerna.

Bland annat ska en oorganiserad operationssjuksköterska ha varit med vid operationer i Helsingborg under hela den tid operationsenheten var uttagen i den första strejken. Enligt Gösta Rehnstam ska den anställde nu ha blivit omplacerad i och med att Helsingborgs lasarett i dag vid lunchtid återigen gick ut i strejk.

Oorganiserade flyttas till andra enheter

I Lund ska det ha planerats för att ett tiotal oorganiserade operationssjuksköterskor skulle fortsätta arbeta på operation trots att enheten har varslats om blockad från och med den 29 maj.

? Lunds universitetssjukhus kommer att gå ut med information i dag om att planeringen ska göras på ett sådant sätt att de oorganiserade flyttas till andra enheter än de som är strejkuttagna, säger Gösta Rehnstam som erkänner att de vidtagna åtgärderna har gjorts för att undvika att regionen ska drabbas av fler varsel.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida