INSÄNT & DEBATT

Kommentarerna strömmade in till Vårdfackets hemsida när löneavtalet blev klart, och under vår rapportering om händelseutvecklingen därefter. Konflikten har väckt mycket tankar och åsikter. Här är några smakprov. Fortsätt att följa vår rapportering om lönefrågan på www.vardfacket.se och välkommen att fortsätta kommentera!

1 augusti 2008

Borde ha varit högre siffror
Hur tolkar arbetsgivaren orden i det nya avtalet? Det kommer att bli möten på möten där arbetsgivarparten försöker tolka texten på ett sätt som gynnar dem: Där de behöver betala minst pengar. Vårdförbundet kan inte leva i tron att det är på något annat sätt! Det är pengarna i siffror som räknas. Ett avtal som tydligt hade visat på detta, där Vårdförbundet hade tagit medlemmarna på allvar och inte givit vika hade i längden gynnat inte bara medlemmar utan också hela sjukvården. Vi medlemmar behöver ett starkt förbund. Arbetsgivarsidan behöver en stark motpart för att inse att de inte är ensamma på spelplanen. Vårdförbundet är på avbytarplats.
Anestesisjuksköterska

Vi behöver nya metoder
Problemet ligger mycket i det svenska systemet för arbetsmarknadskonflikter. Strejkvapnet fungerar i vinstdrivande organisationer där varje timmas stillastående maskin eller motsvarande innebär stora förluster för arbetsgivaren. I vår bransch innebär strejk mer eller mindre en vinst för arbetsgivaren! Vad vi behöver är andra kampmetoder som slår mot den svaga punkten hos arbetsgivaren, nämligen ekonomin. Ett exempel kan vara att totalt strunta i ekonomiska hänsyn, bara använda dyraste metod och slösa med dyra material.
-NN

Nu börjar matchen
Det är skönt att äntligen ha fått ett avtal! I morgon och alla dagar framöver ska jag använda arbetsgivarens goda argument för att jag var oumbärlig och därför skulle undantas från strejken. Det är med ett leende på läpparna och med rak rygg jag kommer att möta min chef i nästa löneförhandling.
– Leg biomedicinsk analytiker och medlem i Vårdförbundet

Var visa– gå inte ur
Du och jag är medlemmar – det innebär att vi är Vårdförbundet. Så den besvikelse vi känner borde i stället för att vi går ur fackföreningen leda till att vi på nästa medlemsmöte tar reda på var våra ombud står. Tycker vi inte som dem så får vi avsätta dem, det är demokrati. Nu gäller det att vi är visa, lugna och utnyttjar vårt fackförbund och förändrar läget. Vi har två år på oss att göra oss starkare – då kan vi säga upp avtalet och om vi så vill ha en förbundsstyrelse som företräder oss. Men det kräver som sagt mer än bara ord, det kräver lite engagemang och handlingskraft från dig och mig! Så gå nu inte ur Vårdförbundet innan ni har provat andra vägar.
– Michael Arvidsson leg sjukskötare Stockholm

Måste rösta med fötterna
Löneläget i en region, till exempel ett landsting, måste rimligen återspegla det allmänna kostnadsläget där och hur svårt det är att rekrytera. Om en medlem från Värmland flyttar till Stockholm och får en högre lön kommer nog han/hon att märka att det trots det blir betydligt mindre kvar i plånboken när bostaden är betald. Om alla ska ligga på »medel« kommer storstäderna inte att ha många sjuksköterskor kvar. Det enda sättet för värmlänningarna att verkligen få upp löneläget är att tillräckligt många röstar med fötterna och flyttar till andra arbetsgivare. Att hänvisa till »rättvisa« fungerar inte.
– Hasse

Otroligt besviken
Synd att man trivs så bra på jobbet… Har stått utanför skl och samlat in namnunderskrifter under strejken. Så många är de som sagt: Ge er inte nu! Kämpa på! Känner mig otroligt besviken. Var det inte nu eller aldrig? Norge nästa!!
– Ulrika Wallhed

Förbannad på oorganiserade
Det är mycket snack om att gå ur facket. Jag föredrar att vara medlem oavsett löneavtal eftersom medlemskapet i Vårdförbundet ger mig så väldigt mycket. Jag kan alltid få hjälp när min arbetsgivare får för sig konstigheter, jag kan alltid få hjälp när jag blir anmäld och jag står aldrig ensam! Men jag är så heligt förbannad på oorganiserade kolleger som inte bidrar med något men får alla fördelar av våra kollektivavtal. På nyheterna får jag dessutom höra en oorganiserad uttala sig om vårt löneavtal och vara besviken över detta! Rent ut sagt: som oorganiserad ska man bara vara så tacksam att man överhuvudtaget får åtnjuta våra fördelar som vi kämpat för.
– Biomedicinsk analytiker

Dumt att knega
Detta var det sämsta jag har varit med om! Men arbetsgivarens förhandlare såg mycket nöjd ut, hon log.  Jag tjänar 24 300 i månaden efter 25 år som nattsjuksköterska, är väl dum som fortsätter att knega.
– B O Trött syrra

Nog finns det pengar
Det finns alltid pengar till att höja läkarlöner. 1986 skiljde det 10 000 kronor mellan en sjuksköterskas lön och en läkares. I dag skiljer det 25 000.  Nä, nu får det vara nog. Upp till kamp och det enda arbetsgivaren fattar är om alla säger upp sig.
– NN

Inte facket som säger nej
Jag har då aldrig varit med om ett gnälligare släkte än dessa stackars offer till medlemmar som ständigt skyller sina dåliga löner på facket. Det är inte facket som sitter på pengapåsen. Det gör arbetsgivaren. Det är inte facket som styvnackat säger nej till att höja era löner. Det är arbetsgivaren som säger nej. Det är inte facket som vägrar att inse ert värde. Det är inte facket som är passivt. Det är arbetsgivaren som sitter med armarna i kors när ni demonstrerar och strejkar, medan patienterna lider. Det är inte facket som vägrar att lyssna på era argument utan arbetsgivaren. Men det är facket ni gnäller på när arbetsgivaren inte gör som ni vill. För när landstingsdirektören och ordföranden i landstingsstyrelsen kommer på besök och ni står där med mössan i hand då ger jag mig tusan på att ni inte vågar sträcka fram den. Sen springer ni på darrande ben ut i fikarummet och skyller på facket för att mössan fortfarande är lika tom.
– Ensam är inte stark men arbetsgivaren är starkare än ni tror

Tack för solbrännan
Tack för att jag har fått en riktigt fin solbränna och för alla härliga stunder på min motorcykel. Det var vad jag fick ut av 3,5 veckors strejk!!!!
-NN

Inte råd att bo kvar
Både jag och min fru är sjuksköterskor. Vi har snart inte råd att bo kvar i vår hemstad Lund där huspriser och boendekostnader har skjutit i höjden de senaste åren. En utbildad sjuksköterska ska väl inte behöva förlita sig på sin partners lön för att kunna jobba med det hon/han älskar! Jag är mycket besviken på Vårdförbundet och ger inte ett skvatt för de lokala förhandlingarna. Bättring!
– Sjuksköterska utan hopp

Räkna utfall i efterhand
Vårt centrala avtal anger garanterat utfall. Det verkliga utfallet beräknar man i efterhand. Det är stor skillnad. Så länge vi själva fortsätter att prata utrymme och potter begränsar vi oss och sätter tak. Vad avtalet säger är att när vi i efterhand räknar ihop årets utfall ska det vara lägst xx procent. Lyckas vi använda avtalet fullt ut kan det bli hur mycket pengar som helst. Inte ens Kommunal har individgaranti i sitt avtal. I Stockholm är det över 15 procent av medlemmarna som ingår i lägstlönehöjningen. Avtalet anger på många ställen att vi ska öka lönespridningen. Ihop med lägstlönen måste arbets-givaren ut med pengar för att den inte ska minska.
– Slut på rean

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida