Jämställdhet gör vi tillsammans

Allas ansvar. Normer och värderingar styr både enskilda människor och hela samhällen. För att komma åt det som är fel behöver vi alla granska våra egna värderingar och vårt eget agerande.
Häromveckan deltog jag vid Medlingsinstitutets konferens om jämställda löner. Där diskuterades bland annat vad vi kan åstadkomma i avtal mellan arbetsgivare och fack och vad som måste lösas på andra sätt.
Dagen efter konferensen blev det officiellt att Akademiska sjukhuset i Uppsala ger nyexaminerade sjuksköterskor 25 000 kronor i lön. Det är en viktig seger för studenterna och för hela yrkeskåren. Om startnivån höjs ökar möjligheterna att nå högre.
Studenterna gör en värdering av den egna kunskapen som arbetsgivarna nu blir tvungna att anpassa sig efter, då det råder brist på denna kunskap i verksamheten. Jag är dessutom säker på att den yngre generationen kommer att fortsätta ställa höga krav på arbetsgivarna — krav på löneutveckling och rimliga arbetsvillkor.
För arbetsgivarna har ett mycket stort ansvar. Även om de vid Medlingsinstitutets konferens försökte säga att de redan gör vad de kan för jämställda löner, så är det uppenbart att mycket mer krävs. Bland annat måste de skapa tydliga karriärvägar för våra yrken. Både kunskap och erfarenhet ska löna sig. För varför ska jag välja vården, om jag varken får en rimlig lön eller möjligheter till en professionell utveckling?
Vi behöver alla fråga oss själva hur våra val i livet påverkar värdering och lön. Ett exempel är hur vi som föräldrar väljer att fördela ansvaret. Vem är hemma mest när barnet är litet och när barnet är sjukt? Det har betydelse när du värderas på arbetsmarknaden.
Deltidsarbete är en annan fälla som på sikt får allvarliga ekonomiska konsekvenser för många kvinnor. Kvinnor och män måste dela lika på hemarbete och ansvar för barn för att kunna få en likvärdig livslön.
Vi måste alltså leva jämställt för att få ett jämställt samhälle. Det är inte enkelt och går inte fort att förändra normer och vanor. Vi behöver hjälp av våra folkvalda beslutsfattare för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Bland annat genom lagar, regleringar och hårda krav på arbetsgivarna.
Därför är det mycket positivt att jämställdhetsminister Maria Arnholm säger att frågan om jämställda löner måste angripas på ett övergripande plan i samhället. Det duger inte att överlämna ansvaret till arbetsgivare och fack. Allt i samhället måste styra mot jämställdhet för att vi ska ha en chans att nå dit!
Ur min agenda i december:
- 2-4: Deltar vid European federation of nurses möte i Warszawa
- 10-11: Styrelsemöte Vårdförbundet
- 12:Ordförandemöte med Svensk sjuksköterskeförening
- 12:Julbord för Vårdförbundets anställda
- 13: Statens medicinsk-etiska råd sammanträder
- 18: Möte på SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering