Jubel i Helsingborg – suckar i Trelleborg

I Helsingborg applåderas en andra strejkomgång den 16 maj. De strejkande sjuksköterskorna och röntgensjuksköterskorna i Trelleborg blev däremot mindre glada när de fick veta att de kanske måste ut och strejka igen.

I dag går sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor vid sjukhusen i Helsingborg, Trelleborg och Ystad tillbaka till jobbet efter att ha strejkat i nästan två veckor. Men det tredje varslet, som lades i onsdags, innebär att många i Helsingborg och Trelleborg kan komma att tas ut i en andra strejkomgång den 16 maj – om varslet träder i kraft.

Kampen går vidare

Reaktionen hos de strejkande i Helsingborg är oerhört positiv, berättar ”strejkgeneralen” Ulf Larsson, som är förtroendevald för Vårdförbundet i Skåne.

Att kampviljan fortfarande är så stor tror han beror på att sjukhuset har genomgått så många och så stora organisatoriska förändringar under de senaste åren som inte har lett till något resultat.

– Ambitionen var att slutenvård, primärvård och kommuner skulle ha en sammanhållen syn på patienten och det har man inte lyckats med. Samtidigt har sjukhusets akutuppdrag blivit mycket större. Så våra grupper har helt enkelt tröttnat på det och på att inte ha blivit lönesatta utifrån sina prestationer, konstaterar Ulf Larsson.

”Jobbigt men nödvändigt att strejka”

Susi Nilsson, som är styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning Skåne, var i onsdags i Trelleborg för att föreläsa för strejkande medlemmar om lagstiftning och vårdmiljö. Därför blev det hon som kom att berätta om det tredje varslet, och som därmed också fick ta emot reaktionen.

Hon berättar att det gick som en våg över de cirka 80 församlade sjuksköterskorna och röntgensjuksköterskorna när de fick beskedet.

– De tycker att det är jobbigt. De ser att det går ut över patienterna och tycker synd om dem, berättar Susi Nilsson. Men när vi hade pratat en stund tyckte de ju att det är nödvändigt med strejk för att få upp lönerna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida