Kommer begära skadestånd för sena semesterbesked

Om tre veckor ska semestrarna börja men många som arbetar inom den tuffa covidvården i Region Jönköping vet fortfarande inte om och när de får semester. Nu sätter Vårdförbundet ner foten.
— Vi har tidigare gått med på att semesterbesked ska få ges en månad i förväg, i stället för två, men blir det senare än så kommer vi att driva frågan om skadestånd för våra medlemmar, säger Irene Sjövall Sanned, avdelningsordförande för Vårdförbundet Jönköping.
Semestervecka i september
Hon är upprörd över bristen på besked och dialog med arbetsgivaren och upplever att samverkan med arbetsgivaren har fungerat dåligt när det gäller semestrarna. Det enda som sagts hittills är att alla ska få sammanhållen semester under sommarmånaderna.
— Nu har vi precis fått veta att de som arbetar inom intensivvården på Ryhov fått beskedet att de kommer få semestern uppdelad och att en vecka flyttas till september. Det är något som arbetsgivaren först måste mbl-förhandla med oss. Det har de inte gjort, säger Irene Sjövall Sanned.
Driver skadeståndsärenden
Hon säger att Vårdförbundet och medlemmarna har stor förståelse för att det är ett extraordinärt och svårt läge, men att man måste försöka lösa situationen tillsammans.
— Därför förstår vi inte varför de inte vill ha en dialog med oss om det här. Nu har vi begärt ännu ett möte skyndsamt och fått veta att det blir först i mitten på nästa vecka.
Vårdförbundet har redan kontaktats av medlemmar som fått semesterbesked senare än en månad i förväg och kommer att driva skadeståndskrav i de fallen.
— Det handlar om skadestånd direkt för varje medlem, men jag kan inte nu säga hur stora belopp det kommer att handla om. Våra medlemmar är enormt frustrerade och irriterade. Att ha en så svår arbetssituation som de har nu och dessutom inte få veta om och när de får semester tar enormt mycket kraft.
”Historiskt svårt”
Sven Sällström, tf HR-direktör, säger till Vårdfokus att han förstår frustrationen, men hoppas att personalen ändå har förståelse för ”den historiska svårigheten i det här”.
— Det är inget som vi på något sätt har önskat. Vi vill också kunna lämna besked så snart som möjligt och hoppas kunna ha alla semesterlistor klara nästa vecka.
Enligt Sven Sällström så är ambitionen fortfarande att alla ska få sommarsemester. Han vill varken bekräfta eller dementera att det ändå blir delad semester och flytt av en vecka till september för till exempel intensivvården.
— Jag skulle kunna tänka mig att så är fallet. Vi har en ambition, men kan förstås inte lämna några garantier.
Ingen extra ersättning
I Region Jönköping har det inte heller diskuterats några extra ersättningar för flyttade semesterveckor.
— Tidigare år har vi varit överens med arbetsgivaren om att semestrarna ska tas ut under juni, juli och augusti och att eventuell flytt av semester ska ske efter eget önskemål. Men om man i det här läget tvingar anställda att flytta semesterveckor till september så ska det naturligtvis kompenseras, säger Irene Sjövall Sanned.
Men enligt HR-direktörenSven Sällström så är det inte aktuellt med extra ersättning om man får semestern delad eller flyttad till september.
— Jag vet att det finns sådana ersättningar i andra regioner, men vi har valt att inte gå den vägen. Vår utgångspunkt är att vi följer de regelverk som finns i vårt kollektivavtal och det finns inget beslut om något annat i år.