Kongress. Valberedningen vill seförnyelse i Vårdförbundet

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet Västra Götaland, föreslås bli ny ordförande när Anna-Karin Eklund avgår vid kongressen i maj.

Som vice ordförande föreslås Pia Arndorff, Skåne och Anna Andersson, Stockholm.?

Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse innehåller många nya namn. Bland nykomlingarna finns en ung barnmorska, en egenföretagare med stor erfarenhet från privat vård och en operationssjuksköterska som brinner för ledarskapsfrågor.?

Sineva Ribeiro beskrivs ofta som en färgstark och utåtriktad ledare och många har framhållit att det är just vad Vårdförbundet behöver. Önskemålen verkar vara starka om att Vårdförbundet ska ledas av en person som syns och hörs utåt, inte minst i medierna. När det här skrivs är det oklart om hon kommer att utmanas av andra som också har kandiderat.

Valberedningen har utgått från att det ska vara en mix av erfarna personer och nya krafter som kommer med andra tankar och vågar ifrågasätta.?

— Det finns en stor förväntan bland medlemmarna om att det ska hända något, att det ska ske förändringar.??

Så motiverar valberedningens ordförande Annelie Ekengren Eliasson att hälften av de åtta personer som föreslås till ledamöter i den nya förbundsstyrelsen är helt nya namn.?

Alla fyra professionerna finns inte representerade i förslaget. Ingen har en bakgrund som röntgensjuksköterska. ?

— Vi har sökt efter personer som har ett helhetstänk och som inte bara representerar sin egen yrkesgrupp, säger Annelie Ekengren Eliasson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida