Krav på miljonskadestånd för skyddsarbete

Runt om i landet krävs arbetsgivarna på miljonskadestånd för att de i onödan har beordrat in medlemmar till skyddsarbete. Värstingen finns i Västerbotten

I Värmland krävs landstinget på en miljon kronor för att 20 sjuksköterskor enligt Vårdförbundet felaktigt har tvingats tillbaka till arbetet med hänvisning till skyddsarbete. Krokoms kommun kan krävas på ett skadestånd på närmare en halv miljon för att ha tagit till skyddsarbete på ett korttidsboende.

Listan kan göras lång, men den toppas av Västerbotten. Där har mer än hundra tvisteförhandlingar om skyddsarbete lämnats in av Vårdförbundet, med ett sammanlagt skadeståndsanspråk på cirka fyra miljoner kronor.

? Arbetsgivaren beter sig helt sanslöst. Operationer, röntgenundersökningar och andra undersökningar som mycket väl kan planeras under några veckors tid beordras personalen in till, när arbetsgivaren i stället i god tid innan hade kunnat begära dispens, säger Evy Gustafson, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västerbotten.

Det finns exempel på att strejkande medlemmar har beordrats in för att göra materialbeställningar eller lösa av folk på deras lunchraster.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida