Ordförandeval lockade rekordmånga medlemmar i Skåne

Ordförandeval lockade rekordmånga medlemmar i Skåne
Mats Runsten har valts till ordförande i avdelning Skåne av årsmötet. Nu ska han leda kampen mot försämringarna som väntar på universitetssjukhuset. Foto: Anders Olsson

Drygt 500 personer kom när Vårdförbundets avdelning i Skåne hade årsmöte i går. Den nyvalde ordföranden Mats Runsten tror att viljan att påverka och en populär föreläsare lockade det rekordhöga antalet medlemmar.

14 februari 2012

I går kväll höll avdelningen i Skåne årsmöte på hotell Hilton i Malmö. Val av ordförande och en föreläsning av hjärnforskaren Martin Ingvar stod på schemat. Omkring 500 medlemmar kom, vilket är ungefär dubbelt så många som vid de senaste årens årsmöten.

Mats Runsten, som valdes till ordförande av mötet, frågade några av dem vad det var som lockade.

– Svaren vi fick visade att det var två saker: Viljan att delta i den demokratiska processen, och en intressant föreläsare, säger han.

Vårdens stora förändringar

Martin Ingvar pratade om hjärnans funktion och om hur människa och system klarar att hantera de stora förändringarna inom sjukvården. Ett ämne som är högaktuellt på många håll i Sverige, inte minst i Skåne där universitetssjukhuset ska spara en halv miljard kronor.

– De förändringarna vi står inför ser jag som en av de största utmaningarna för oss som förbund och för mig som nyvald ordförande. Vi måste kämpa för medlemmarnas villkor och för att deras försämringar inte ska bli för kännbara.

– Men det är också viktigt att medlemmarna inser att det är de som bär förbundet. Deras engagemang är nödvändigt för att vi ska klara det, säger Mats Runsten.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida