Ovisst in i det sista om Vårdförbundets nya ledning

Ovisst in i det sista om Vårdförbundets nya ledning
Pia Arndorff eller Sineva Ribeiro? Torsdag 5 maj är det kongressombuden som väljer. Foto: Ulf Huett

Förändringens vindar blåser även inom Vårdförbundet. Med bara en vecka kvar till kongressen finns det fortfarande två kandidater till ordförandeposten. Fem personer vill bli vice ordförande.

– Jag tycker att det är en demokratifråga, det är kongressen som ska välja och inte valberedningen, även om de har gjort ett jättebra jobb, säger Pia Arndorff om varför hon utmanar Sineva Ribeiro om ordförandeposten.

Pia Arndorff, avdelning Skånes ordförande, tycker det är viktigt att det finns flera alternativ för kongressombuden och att det är dags att förändra traditionen med bara en kandidat, som har funnits inom många svenska organisationer.

Ny process med fler kandidater

Det har funnits två ordförandekandidater tidigare i Vårdförbundets historia – men aldrig förr har det varit så många som har ställt upp och kandiderat öppet till vice ordförande och styrelseledamot.

– Det är klart att det är medlemmarna som ska bestämma i en demokratisk organisation, säger Sineva Ribeiro som i dag är ordförande i avdelning Västra Götaland och som har föreslagits som förbundsordförande av valberedningen.

Förändringar med ny ledning

Sineva Ribeiro kan se att hon och Pia Arndorff är väldigt olika som personer och har olika sätt att leda.  Hon menar att det därför är ett viktigt val som kan avgöra vilken riktning Vårdförbundet tar framöver.

– Men hur som helst blir det självklart förändringar när Vårdförbundet nu väljer en helt ny ledning, säger Sineva Ribeiro.

Pia Arndorff anser att hon står för en större förändring när det gäller hur Vårdförbundet ska arbeta.

– Jag är övertygad om att vi har varit alldeles för inriktade på vår egen organisation, det har tagit för mycket kraft från annat. Jag vill sätta villkorsfrågorna främst nu, säger hon.

Men även Sineva Ribeiro framhåller hur viktiga värderingsfrågorna och villkoren är.

– Det handlar inte bara om lön, utan också om andra villkor som arbetstid och att vi ska orka jobba ett helt arbetsliv, säger hon.

Återtog sin kandidatur

Den tredje nominerade till ordförandeposten, Katarina Johansson, ordförande i Norrbotten, har återtagit sin kandidatur.

– Min bedömning är att en ny förbundsordförande behöver känna ett starkt stöd och jag tror att Sineva är den som kan få det stödet, säger hon.

Katarina Johansson är av valberedningen föreslagen till förbundsstyrelsen, men har också valt att stå kvar som kandidat till posten som vice ordförande. Övriga kandidater är Kristina Nyström, ordförande i Östergötland, Annika Wåhlin, ordförande i Blekinge, och Anna Andersson från Stockholm. Dessutom kandiderar de båda ordförandekandidaterna även som vice ordförande. Valberedningens förslag till de två uppdragen som vice ordförande är Anna Andersson och Pia Arndorff.

Anna Anderssons hjärtefråga är kommunikation med medlemmar och att det ska bli självklart att vara med i facket.

– För mig är det viktigt att föra ut Vårdförbundets idéer. Många frågar sig i dag varför de ska vara med i facket så vi har nog inte varit tillräckligt tydliga med vårt budskap, säger Anna Andersson. 

Vårdens hierarkier

– Jag har suttit i förbundsstyrelsen i tre mandatperioder och vill ha nya utmaningar. Därför kandiderar jag som vice ordförande, men inte som förbundsstyrelseledamot, säger Kristina Nyström.

Hon tycker att hon fortfarande brinner för att driva Vårdförbundets politiska frågor och skulle gärna ägna sig åt att arbeta mer med ledarskap och den framtida organisationen.

Även Annika Wåhlin anser att utvecklingen av Vårdförbundet är en viktig fråga tillsammans med förändringar av hierarkier inom vården, något som även Katarina Johansson framhåller.

– Det är nyckeln till mer än vi tror. I vårdens hierarkier finns frågor som rör makt, löner, karriärmöjligheter och förändringar av vårdens strukturer, säger Katarina Johansson.

Läs mer om de olika kandidaternas åsikter på Vårdförbundets kongressida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida