”Ropen skalla, rätt lön åt alla”

Manifestationerna för högre lön fortsätter runt om i landet. I morgon marscherar till exempel västerbottningar och i dag skåningar.

I Helsingborg tågade 600 medlemmar från Petri gymnasium, runt hela staden till Stortorget där det blev tal av Pia Arndorff, avdelningsordförande i Skåne, styrelseledamoten Elinor Malmros och de förtroendevalda Dennis Svensson och Ulf Larsson.

– Vi var otroliga 600 deltagare som skanderade ”Hopp, hopp, lönen måste upp” och ”Ropen skalla, rätt lön åt alla” så det ekade i hela staden. Vi fick mycket positiv respons från allmänheten och stämningen var fantastisk. Medlemmarna är urtrötta på arbetsgivarens syn på dem och de är oerhört beredda på en lång konflikt, berättar Ulf Larsson.
 
I Trelleborg samlades medlemmarna redan på morgonen för att snickra ihop egna plakat och tillverka marrackas. Mitt på dagen deltog 150 medlemmar i tåget från gamla folkets hus i Trelleborg till entrén på lasarettet. På plakaten stod det till exempel ”Slut på lönerean, dags att betala fullpris” och ”Det är inte lönt att råna mig – jag är sjuksköterska”.
 
I morgon är det Västerbottens tur

I Umeå hålls en länsgemensam manifestation i morgon, med bussade medlemmar från Lycksele och Skellefteå. Starten sker bakom Jubileumskliniken på Norrlands universitetssjukhus. Sedan går tåget – med facklor, kampsång och slagord som ”bota vår sjuka lön”, banderoller och plakat till Rådhustorget där Lena Sjölin, ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten håller tal.

Johan Larsson, strategisk ledare i Umeå, väntar sig en stor uppslutning.

– Det finns ett uppdämt behov hos medlemmarna och manifestationer ger en otrolig samhörighet. Vårt polistillstånd gäller för 500 personer, men folk har ju mycket för sig om lördagarna som kan konkurrera, så vi får se hur många som kommer.

Information om övriga lokala aktiviteter runt om i landet läggs ut på respektive avdelnings hemsida.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida