Sjuksköterska efterlyser mer samverkan vid kriser
I Kronobergs län lutar de sig inte tillbaka och säger: ”Katastrofer drabbar inte oss”. Efter stormarna Gudrun och Per har man insett vikten av samverkan mellan myndigheter, sjukvård, näringsliv och medier.
I dag hålls en konferens i Växjö om det sårbara samhället och möjligheterna att möta dagens och morgondagens risker och hot. En av de ansvariga för konferensen är Ing-Mari Johansson, sjuksköterska och beredskapsplanerare inom landstinget i Kronoberg. Själv kommer hon under dagen att tala om vikten av samverkan mellan offentliga och privata aktörer.
– Vi måste bli bättre på att bygga broar mellan olika sektorer och det är viktigt att näringslivet är aktiva i beredskapen. Det är tillsammans vi måste möta oförutsedda händelser, säger hon.
Lärdomar av Gudrun
Efter stormen Gudruns härjningar i Kronoberg lärde man sig till exempel hur viktigt det är att el- och telebolag är delaktiga i hjälparbetet. Liksom att informationen till allmänheten är korrekt och sammanhållen.
– Under Gudrun gavs ibland motsägelsefull information. Numera har vi lärt oss att länka till varandras hemsidor.
Även kriget i Libanon under förra året var en lektion i samverkan för Kronobergs län. Många av länets invånare hade rest till sitt forna hemland och blev sedan fast där. Den gången var något så enkelt som en arbetslunch till stor hjälp.
– Representanter från polis, länsstyrelse och landsting träffades för att få en gemensam bild av det aktuella läget och för att redogöra för vars och ens ansvar. När vi gick därifrån var alla klara över vad de skulle göra, säger Ing-Mari Johansson.
Vill utveckla samverkan
Syftet med dagens konferens är att utveckla samverkan mellan olika aktörer och att plantera olika tankemodeller för krisberedskap. Bland talarna finns chefen för utrikespolitiska institutet som berättar om den internationella hotbilden, och meteorologen Pär Holmgren som talar om varför klimatläget är så känsligt. Sjuksköterskan Åsa Roxberg berättar under rubriken ”I det otänkbaras mitt” om lidande och om vad som lindrar lidande i en katastrofsituation.
Ing-Mari Johansson uppmanar alla som har en roll i krisberedskap att våga tänka nytt. Inte minst näringslivet måste fundera över vad de kan bidra med.
– Både IT-sektorn och el- och telebolagen är viktiga aktörer. Vad gör vi till exempel om hela betalningssystemet slutar fungera?