Sjuksköterskas död utreds som arbetsmiljöbrott
Den 39-åriga sjuksköterska som avled efter att ha smittats av coronaviruset hade arbetat med bristande skyddsutrustning, enligt skyddsombud som anmält arbetsgivaren Karolinska universitetssjukhuset. En förundersökning har inletts om misstänkt arbetsmiljöbrott.
Skyddsombud på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där sjuksköterskan arbetade, har lämnat in en anmälan om att det saknades tillräcklig skyddsutrustning för personalen och att avsteg har gjorts från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Ska hålla förhör
Kammaråklagare Jennie Nordin på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder förundersökningen som gäller arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.
– Jag har bett polisen att ta in viss skriftlig dokumentation och hålla inledande förhör med de anmälande skyddsombuden för att skaffa en bättre bild över vilka omständigheter som ligger till grund för deras anmälan. Det finns ingen misstänkt person för närvarande, vi ska ta reda på vad som har hänt, säger hon.
Den 39-åriga kvinnan hade vårdat covid-19-patienter tiden innan hon blev sjuk och hon testades på arbetsplatsen, provsvaren bekräftade senare att hon hade coronaviruset. I förra veckan, några dagar efter att hon gått hem från jobbet med symtom, hittades hon död i sin bostad.
Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Sjukhuset: ”Följer rekommendationer”
Karolinska universitetssjukhuset vill inte säga något i ärendet utöver en skriftlig kommentar:
”Sjukhuset följer rekommendationer för skyddsutrustning från Folkhälsomyndigheten och WHO. I övrigt hänvisar vi till polisen för att inte förekomma den pågående förundersökningen.”
Vårdförbundet välkomnar utredning
Vårdförbundet känner inte till att något av deras skyddsombud skulle ha gjort en anmälan, men välkomnar att dödsfallet utreds noga.
– Vi vet att arbetsgivaren har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, vilket de ska göra i sådana här lägen, det är bra. Det är viktigt att vi får en noggrann utredning av alla omständigheter kring detta oavsett om det är polisen eller någon annan som gör det, säger Gunilla George, ordförande för Vårdförbundet avdelning Stockholm.
Hon ser att det är flera saker som nu behöver klarläggas om det är så att sjuksköterskan blev smittad på arbetsplatsen och om det är covid-19 som är dödsorsaken.
Måste se helheten
– Man behöver titta på om det fanns tillräcklig skyddsutrustning och om den användes på rätt sätt. Hur såg bemanningen ut? Var de trötta? Har de haft mycket övertid, har de kunnat ta raster? Man måste se till helheten i arbetssituationen, inte bara om de haft rätt skyddsutrustning.
Det här är en ny och ovanlig situation för vården, konstaterar Gunilla George.
– När det sker en dödsolycka på ett bygge kopplas ofta polisen in, men för oss i vården är det här en exceptionell situation, vi är inte vana vid att sådant här händer. Därför måste detta utredas mycket noga, säger hon.