Trelleborg tas ur strejken för att klara cancerpatienter

För att undvika att strejken ska bli samhällsfarlig om varslet på Lunds universitetssjukhus utlöses på torsdag har Vårdförbundet gått med på att undanta Trelleborgs sjukhus och delar av Helsingborgs lasarett från strejken.

? Vi gör det framför allt för att regionen ska kunna ta hand om sina cancerpatienter, säger Vårdförbundet Skånes vice ordförande, Mats Runsten.

I Skåne är för närvarande 800-900 medlemmar uttagna i strejk på sjukhusen i Ystad, Trelleborg och Helsingborg.

Om någondera av parterna förkastar det bud som medlarna i förmiddags överlämnade till parterna kommer strejken med stor sannolikhet att fortsätta, vilket innebär att ytterligare fem universitetssjukhus tas ut i strejk klockan 12.00 på torsdag.

Ett av dem är universitetssjukhuset i Lund, där cirka 1 100 medlemmar är varslade.

Hela eftermiddagen i går satt arbetsgivarens representanter i möte med Vårdförbundet Skåne för att diskutera vilka delar av varslet som riskerar att bli samhällsfarligt.

Vårdförbundet anser att arbetsgivaren hittills har skött planeringen och koordineringen av vården dåligt och att det främst har drabbat cancerpatienter, som redan från dag ett har varit undantagna från konflikten.

–  Därför gick vi med på att släppa till ytterligare cirka 300 vårdplatser på sjukhusen i Trelleborg och Helsingborg. Vi strejkar inte mot patienterna och allmänheten, vi strejkar mot arbetsgivaren, säger Mats Runsten.

–  Att som Region Skåne använda cancerpatienter som ett slagträ i debatten tycker vi är olyckligt. Vi vill visa att vi inte är intresserade av att använda den här patientgruppen som stridsmedel i strejken.

Resultatet av förhandlingarna kring samhällsfarligheten är därför att samtliga 200-300 medlemmar i Trelleborg tas ur strejken klockan 07.00 i morgon bitti. I Helsingborg återgår nära hälften av de cirka 600 medlemmar som i dag strejkar. Det är dock oklart när deras återgång i arbete ska ske.

Totalt sett får Region Skåne därmed tillgång till ytterligare cirka 300 vårdplatser.

Förutom att det blir fler vårdplatser tillgängliga på Helsingborgs lasarett undantas också 5 av de 14 operationssalar som hittills har omfattats av strejken, akutmottagningen kommer att få ta emot samtliga patienter som kommer in med ambulans och på kliniskt kemiskt laboratorium undantas 8 biomedicinska analytiker för att göra det möjligt att ta hand om akuta analyser.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida