Värdeförändringen börjar nu

Fyra av Vårdförbundets lokala avdelningar hann redan före sommaren träffa överenskommelser om ordning för löneöversyn med den lokala arbetsgivaren.

Det centrala avtalet gäller i tre år men dessa överenskommelser gäller för 2008 och 2009, vilket har gett ett resultat på drygt 10 procent. Överenskommelserna förutsätter att samtal förs kring lön och värdering vid många olika tillfällen under avtalsperiodens gång.

I landstingen i Kalmar, Västerbotten och Halland har införandet av lägsta lönen tidigarelagts och både i Halland och i Kalmar har man frångått kravet på ett års anställning. Det innebär att 21 100 blir lägsta ingångslön. I Jönköping och Kalmar regleras lägsta lönen utöver det garanterade utfallet. Vi kan konstatera att de lokala arbetsgivare som tidigarelägger införandet av lägsta lönen delar den uppfattning som vi drev i förhandlingarna: Värderingsförändringen ska börja snarast!

När den lokala överläggningen inför löneöversynen är klar vet vi vilka prioriteringar som ska göras och hur stort utrymme som krävs. Det beslutet bör bygga på en analys av vilka behov varje enhet har för sin lönesättning. Nästa steg blir att fördela utrymmet individuellt. Då ska vi ha ett inflytande över vad som ska värderas och det ska vara klart innan lönesättningen genomförs. Kunskap, kompetens, erfarenhet och resultat är de fyra dimensioner vi har att utgå ifrån i det nya centrala avtalet. Alla de delarna ska ingå i värderingen och varje medlem kan utifrån det göra en bedömning för sin egen lönesättning.

Årets Almedalsvecka bjöd på många tillfällen till samtal med politiker, organisationer och allmänhet kring frågor som är viktiga för vård och hälsa. Vårdförbundet arrangerade bland annat tillsammans med socialdepartementet en soppteater med paneldiskussion om den nationella it-strategin för vård och omsorg. Det finns en stor potential att utveckla it för att förbättra vårdens kvalitet och höja patientsäkerheten. Men en rad frågor måste lösas på nationell nivå i samverkan mellan alla aktörer inom vården för att det ska finnas möjlighet att uppfylla den nationella it-strategin.

Det som också diskuterades på Vårdmötesplatsen under Almedalsveckan var resultatet från undersökningen Några frågor om vården. Undersökningen har genomförts bland landstingsråd, kommunalråd samt Vårdförbundets medlemmar och behandlar områdena: allas lika rätt till vård, prioriteringar och vårdgaranti, säker vård, styrning och ledning samt finansiering. När det gäller frågorna kring säker vård anger Vårdförbundets medlemmar att det som är viktigt för att få en säker vård handlar om kunskap, kompetens och evidensbaserad vård men också om bemötande och trygghet för vårdtagaren.

Jag blir stolt över att se att det uttrycks en så tydlig koppling mellan kunskap och säkerhet. Det är en viktig utgångspunkt för att uppnå ett riktigt effektivt säkerhetsarbete inom vården. Läs mer om undersökningen på vår webbplats.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida