Vårdförbundet med eget bord på Pridefestivalen

Vårdförbundet med eget bord på Pridefestivalen
Mia Löfgren hade lånat en Sophiadräkt och gick först i Gaysyrrornas avdelning. Richard Ahlsrö arbetar på Sophiahemmet men var klädd i vanliga arbetskläder. Foto Kaj Nyman.

I helgen avslutades Pridefestivalen i Stockholm. Ett av de många tälten på grusplanen vid Tantolunden tillhörde TCO. Vid ena sidan fanns den jättelika förslagslåda som är en del av facketförändras.nu-kampanjen. Inne i tältet hade Vårdförbundet ett eget bord i tältet.

De tre andra borden bemannades av ST, Teaterförbundet och Lärarförbundet.

– Det är första gången vi har haft ett eget bord på Pridefestivalen, berättar Anette Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

Vid Vårdförbundets bord kunde den som ville få information om organisationen och plocka på sig av olika profilprodukter. Den antiseptiska gelen hade störst åtgång, men i dammet och värmen på grusplanen var vattenflaskorna från facketförändras.nu också populära.

Första gången med eget bord

Uppdraget att bemanna bordet kom från förbundet. Förbundsordförande Anna-Karin Eklund fanns också i tältet en av dagarna. Hon berättar att Vårdförbundet under tidigare Pridefestivaler deltagit i seminarier och liknande, men att förbundet i år för första gången tagit steget att delta med ett eget bord under festivalen.

För henne känns det självklart att förbundet skulle vara med.

– För oss handlar det om hur vi som professionella bemöter dem vi vårdar, men också om att de av våra medlemmar som är homosexuella inte ska diskrimineras, säger hon.

”Vården är homofob”

Gaysyrrorna, som bildades för ett år sedan, deltog också under Prideveckan både med ett informationsbord i Kulturhuset och i tältet i Prideparken.

Vice ordförande Geraldine Bruttini tycker att vården som sådan kan kännas lite homofob.

– Den är väldigt hierarkiskt uppbyggd. Allt ska följa normen, därför är det svårt att till exempel vara homosexuell sjuksköterska, säger hon.

Särskilt gäller det lesbiska sjuksköterskor. När det gäller män har de redan brutit mot normen bara genom att välja det vårdande yrke som sjuksköterskan har.

Det håller Lars Blomlid, ordförande för Gaysyrrorna, med om. Sedan finns det ju det här med könsordning också i den här världen:

– Män tar mer plats – också i det här sammanhanget, erkänner han.

”Bra att någon talar tydligt om detta”

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund prisar bildandet av föreningen Gaysyrrorna.

– Äntligen är det någon som börjar prata tydligt om detta, både när det gäller patienter och medarbetare, säger hon.

Gaysyrrorna, som också fanns med i Prideparaden med ett tjugotal deltagare och en egen banderoll, har i dag ett tjugotal betalande medlemmar och 60 personer på mejlinglistan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida