Vårdförbundets kongress ser in i framtiden

Vårdförbundets kongress ser in i framtiden
Anna Andersson, vice ordförande i Vårdförbundet, i kongressminglet. Foto: Lars Nyman

Nu ställer Vårdförbundet om kompassen och tar ut en ny kurs mot framtiden. I dag inleds kongressen del två. Viktigaste frågan på dagordningen: Arbetstider.

När Vårdförbundets kongress sammanträdde i våras fick förbundet en ny ordförande, Sineva Ribeiro, och en ny förbundsstyrelse. Nu, när alla ombud samlas igen, är det dags att arbeta fram strategier som förbundet och den nya ledningen ska ha som riktmärken fram till 2014.

Allvarlig tidsbrist

Kongressen sammanträder under två dagar och ska ta ställning till 145 motioner. Mer än en tredjedel av motionerna handlar om hälsosamma arbetstider.

Att tid, eller snarare brist på tid, är en stor fråga för Vårdförbundet medlemmar visar även den medlemsundersökning som tagits fram inför kongressen. Här svarar så många som 40 procent att de inte hinner utföra sina arbetsuppgifter som de önskar. Lika många upplever att de inte hinner med allt de vill och bör göra på sin fritid.

Medlemmarnas största problem

Under kongressens första dag kommer ombuden bland annat fatta beslut om ett helt nytt dokument där Vårdförbundet slår fast att villkoren för anställda med blandad dag- och nattjänstgöring är det största problemet för medlemmarna i dag.

Vårdförbundet vill att vila och återhämtning ska ingå i arbetstiden och att man tillsammans med arbetsgivaren ska försöka hitta en helhetslösning för arbetstider inom vård och omsorg.

Värderingsförändring och lön

Andra viktiga frågor på dagordningen är vårdens ledarskap, utbildning och profession, lön och värdering där Vårdförbundet bland annat vill att systematiska utvärderingar av vårdens resultat ska användas som stöd för att få till en värderingsförändring av medlemmarnas yrken.

Mycket av politiken som diskuteras under kongressen handlar just om vad Vårdförbundet vill. Men hur ser förutsättningarna ut för att lyckas och hur ska förbundet jobba för att nå sina mål?

Denna viktiga diskussion kommer att föras på kongressens andra dag då ombuden ska få föreslå och sedan rösta fram strategier för framtiden.

Utgår från verkligheten

Förslagen ska lämnas utifrån tre frågeställningar: Vad vill förbundet göra? Vad bör förbundet göra? Och vad kan förbundet göra?

Förankringen i verkligheten är viktig. Förutom medlemsundersökningen, som ger en färsk bild av hur medlemmarna har det, har ombuden fått ta del av en omvärldsanalys som punktar upp tio trender och utmaningar som förbundet står inför de närmaste tre åren.

Här lyfts bland annat fram att allt fler medlemmar är privatanställa och att Vårdförbundet bör ta fram en nationell strategi för att inte missa den här gruppens särskilda behov.

Fler framtidsfrågor 

Generationsväxlingen är en annan viktig trend som riskerar att leda till kunskapsbrist och sänkta krav på kompetens inom Vårdförbundets yrkesgrupper.

Även omvärldsanalysen lyfter fram hälsosamma arbetstider, som väntas bli en allt viktigare fråga i diskussionen om patientsäkerhet de närmaste åren.

– Alla kongressombud har en egen bild av verkligheten från sin avdelning. Men Vårdförbundets strategier måste vara gångbara i hela landet. Omvärldsanalysen och medlemsundersökningen ger oss en gemensam plattform att utgå från, säger Anna Andersson, vice ordförande i Vårdförbundet. 

Här på webben kan du fortsätta följa Vårdfokus bevakning av kongressen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida