Vårdtåget i Umeå: Få konkreta svar från politikerna

Vårdtåget i Umeå: Få konkreta svar från politikerna
Peter Olsson (S), Maria Grip (V), Olle Edblom (C), Edward Riedel (M) samt Lotta Hjelte och Anna–Karin Eklund från Vårdförbundet diskuterade de kraftiga nedskärningarna i Västerbotten. Foto: Björn Wanhatalo

Västerbotten drar ner flest antal vårdplatser i sommar. Men politikerna ger inga konkreta svar på hur patientsäkerheten ska kunna upprätthållas.

I går torsdag nådde Vårdtåget Umeå. Fyra politiker deltog i eftermiddagens debatt tillsammans med Anna–Karin Eklund och Lotta Hjelte från Vårdförbundet: Maria Grip (V), Peter Olsson (S), Edward Riedel (M) och Olle Edblom (C).

Flera viktiga frågor stod på programmet, inte minst om patientsäkerheten. I sommar stängs flest vårdplatser i landet och 226 platser försvinner.

– Vården är redan tillräckligt farlig som den är, nu blir den ännu farligare, sade Johan Larson, ordförande Vårdförbundet avdelning Västerbotten.

Anna–Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande, tog upp stafettpinnen och tryckte på vikten av dialog.

– Det är oerhört viktigt att vi har en dialog med varandra så att våra idéer om hur patientsäkerhetsarbetet kan förbättras tas till vara, sade hon.

Knepigt läge inför valet

Så långt var alla överens, men Johan Larsons fråga ”varför drar vi ner mest i landet?” blev ganska mycket hängande i luften, bortsett från några kommentarer som slog fast det självklara.

– Det handlar så klart om pengar. Patientsäkerheten blir hotad och arbetsmiljön försämras. Detta är inte bra! sade oppositionsrådet Olle Edblom (C).

Maria Grip (V) varnade för att hamna i ett knepigt läge så här inför valet i höst.

– Vi är opinionskänsliga inför valet. Men det är ni i vården som vet vart pengarna behövs. Vi måste ha en dialog, sade hon.

”Sluta svassa för läkarna”

En annan het fråga var läkarnas arbetstider. Johan Larson menar att det pågår ett resursslöseri eftersom schemat inte läggs på ett rimligt sätt. Oppositionen hakade på:

– Vi vill schemalägga läkarna. Det bästa vore om alla landsting gjorde det samtidigt så att det inte blev någon konkurrens. Vi har motionerat om detta men majoriteten säger nej, sade Olle Edblom (C).

Maria Grip (V) ville undvika konfrontation.

– Det är enkelt att säga ”sluta svassa för de vita rockarna”. Men bra ledarskap är inte att skapa konflikt mellan sjuksköterskor och läkare, sade hon.

Den enda frågan som fick ett klart svar var om det även i framtiden kommer att finnas tre sjukhus i länet. Det blev ett rungande ”ja”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida