Västerbotten sa nej och väntar sig rasande medlemmar

De åtta kongressombuden från Västerbotten sa ett samfällt nej till medlarnas slutbud. De har för dåliga erfarenheter av arbetsgivarnas ansvar för den lokala löneprocessen, och medlemmarna nöjde sig inte med annat än mer pengar.

Evy Gustafson, vice ordförande i Västerbotten, ska tillsammans med de övriga sju kongressombuden meddela sina medlemmar att det blev ett ja från kongressen till medlarnas bud. Att det blir ett medlemstapp är hon säker på.

– Det var många som gick in i förbundet när vi inledde strejken för att vi visade tänderna. De har redan aviserat att de kommer att gå ur om vi antar ett bud utan högre lönepåslag.

Personligen är hon ändå lättad över att det blev ett ja, och hon kan också se att det finns bra skrivningar i budet.

– Förhandlarna har gjort ett jättebra jobb, men i Västerbotten har vi så dåliga erfarenheter av hur arbetsgivaren beter sig att vi inte anser att skrivningarna om de centrala parternas ansvar för den lokala löneprocessen är tillräckliga. Vår arbetsgivare har tolkat procentsatsen i det tidigare avtalet som ett högsta lönepåslag, säger Evy Gustafson.

Rasande medlemmar

Hon ser en möjlighet i en skrivning i budet om att de centrala parterna ska diskutera med de lokala om ansvaret för lönebildningen. Men medlemmarna i Västerbotten ville ha mer pengar – det var det viktigaste och därför sa deras kongressombud ändå nej till budet.

– Medlemmarna kommer att vara rasande, säger Evy Gustafson.

Nu blir den stora utmaningen att läsa in sig och utbilda de förtroendevalda i vad avtalet innebär. Och att därefter sätta sig med arbetsgivarna för att återigen försöka få dem att ta inse att en lägsta lön inte är detsamma som en högsta lön.

– Det är nu det verkligt stora arbetet börjar för oss.

Gäller att ingjuta mod i medlemmarna

Ordföranden i Västerbotten, Lena Sjölin, håller med. Nu gäller det att ingjuta mod i medlemmarna, säger hon.

– Vi är rädda att luften ska gå ur dem. De har uttryckt: ”Kom inte hem med ett skitavtal, hellre inget avtal alls”.

I likhet med Evy Gustafson ser även hon att det finns bra skrivningar i budet.

– Men krasst uttryckt: skrivningar ger inga pengar. Det är bara att hoppas på att Västerbottens läns landsting inte vill vara sämst i klassen längre, säger Lena Sjölin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida