Frågeakuten nummer 9-2019

Frågeakuten nummer 9-2019
Illustration: Anna Windborne-Brown

I det här numret besvarar vi frågor om: Legitimation, utbildningsanställning, rätt till kompetensutveckling och löneförhandling.

3 september 2019

När får jag mitt legg?

Hur lång tid efter examen tar det innan jag får min legitimation? Kan jag ha inskolning innan jag fått legitimationen?

Svar: Det ska ta cirka två veckor men vid sommarexamen kan det ta upp till sex veckor. Du kan ha inskolning/introduktion under tiden du väntar på din legitimation men du får inte självständigt utföra sjuksköterskeuppgifter. Dessa kan du endast göra under handledning av en erfaren legitimerad kollega. Det kan dessutom behövas en delegering. Vi rekommenderar att du under inskolningstiden är anställd som undersköterska.

Vad gäller vid utbildningsanställning?

Jag har blivit erbjuden att studera med lön, vad bör jag tänka på?

Svar: Vårdförbundet förespråkar AST. Det står för Akademisk specialisttjänstgörning och är Vårdförbundets modell för att du ska kunna specialistutbilda dig med full lön och med kollektivavtalets villkor. Det innebär bland annat att du inte förbinder dig att arbeta kvar hos arbetsgivaren efter avslutade studier. I AST-modellen har man en tjänst på heltid som innehåller både studier och kliniskt arbete.

Alla arbetsgivare erbjuder inte AST. De kan även erbjuda andra former av utbildningsanställning. Det är då vanligt att de vill att du förbinder dig att arbeta kvar en tid efter avslutade studier — något som Vårdförbundet avråder dig från. Det du då skriver på är en enskild överenskommelse och då har du alltid ett förhandlingsläge. Förbered dig därför noggrant inför förhandlingen.

Kontakta gärna Vårdförbundet Direkt för att få hjälp och skicka gärna in avtalet för granskning före påskrift.

Vill utveckla min kompetens

Min enhetschef vill att jag ska ta över som ”BMA-ansvarig”. Jag vill inte göra det om jag inte får rätt till viss kompetensutveckling. Har jag rätt att kräva det och kan jag tacka nej till det utökade ansvaret om jag inte får min kompetensutveckling?

Svar: Du kan alltid önska kompetensutveckling men dina chanser att få det är mycket större om tjänsten är ”ny”, det vill säga då ett nytt anställningsavtal ska förhandlas fram och tjänsten är ett erbjudande från arbetsgivaren. Då har du även rätt till löneförhandling och rätt att säga nej till tjänsten om du inte får kompetensen du efterfrågat.

Om ansvaret däremot innebär en utökning av dina allmänna åligganden i din befintliga tjänst har arbetsgivaren rätt att leda och fördela arbetet. Då minskar dina möjligheter radikalt att kunna få kompetensutveckling och faller tillbaka på arbetsgivarens bedömning av dina befintliga kunskaper och kvalifikationer.

Om din tjänst väsentligen förändras och ansvaret är väldigt utökat ska det samverkas lokalt. Det görs för att säkerställa att du inte utför en ny tjänst utan att samtidigt få rätt lönenivå, mandat och kompetens.

Ditt önskemål om kompetensutveckling för att klara av tjänsten ska du försöka dokumentera skriftligen i mejl mellan dig och din arbetsgivare. Det kan bli användbart om du får en väsentligt stressigare tillvaro med dina nya arbetsuppgifter.

Tips inför löneförhandling

Jag vill ha högre löneutfall när jag förhandlar. Hur gör jag det på bästa sätt?

Svar: Din lön sätts individuellt efter din erfarenhet/utbildning. Det kan vara bra att minnas då arbetsgivaren ibland pratar ingångslöner, vilket inte finns i Vårdförbundets kollektivavtal. Du ska därför vara noggrann med att specificera vad du har lärt dig under dina olika tjänster och utbildningar och kunna berätta detta för arbetsgivaren. Vårdförbundets hållning är att all arbetslivserfarenhet ska räknas in i lönen.

Tänk också på:

  • När du möter arbetsgivaren för ett lönesamtal ska du först ha blivit erbjuden tjänsten. Nämn aldrig siffror under arbetsintervjun.
  • Ringa in det optimala löneläget. Ring alltid Vårdförbundet innan förhandlingen börjar för att ta reda på lönestatistiken.
  • Förhandling betyder att båda parter ska komma till tals. Om du till exempel har begärt 35 000 kronor och arbetsgivaren erbjuder 30 000 är det ett stort glapp. För att inte i stundens hetta acceptera ett bud du senare ångrar ska du därför veta att det är helt okej att tänka efter under pågående förhandling.
  • Glöm inte att du förhandlar in revision och löneökning samtidigt. Tanken är ju att du ska få en löneökning, inte bara en vanlig revision när du byter jobb. Om du tycker att lönelyftet är för lågt kan du säga att du går med på en något lägre löneökning än du önskat om du även får ingå i årets lönerevision.

Fråga Vårdförbundet Direkt

Här svarar Vårdförbundet Direkt på frågor från dig som är medlem.

Har du en fråga? Ring direkt:
0771-420 420

… eller ställ din fråga på webben
vardforbundet.se

Läs mer från frågeakuten

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida