Frågeakuten: Måste jag köpa grisen i säcken?

Frågeakuten: Måste jag köpa grisen i säcken?
Arbetsgivaren vill inte diskutera min lön förrän jag har tackat jag ja till jobbet. Illustration: Anna Windborne-Brown

I det här numret besvarar vi frågor om: Löneförhandling, sent semesterbesked, narkotikastöld, ledighet på röd dag och ersättning vid föräldraledighet.

5 februari 2019

När får jag löneförhandla?
Jag har fått jobb som biomedicinsk analytiker. När jag erbjöds tjänsten ville jag först komma överens om lönen. Arbetsgivaren sa då att jag måste tacka ja till arbetet innan lönefrågan kommer upp. Stämmer det???
Svar: Nej. Vid en anställning ska du och arbetsgivaren vara överens om lönen. Lönen är individuell och differentierad. Det finns inga ingångslöner, det villl säga fastställda löner i våra kollektivavtal. Det innebär att du kan ta med dig all kunskap, kompetens och erfarenhet som du har i din diskussion om lön.?? ?

Söka jobb under uppsägningstid?
Jag har blivit uppsagd och undrar om jag har rätt att söka arbete under uppsägningstiden???
Svar: Ja. LAS 14 § andra stycket anger att en uppsagd arbets­tagare under uppsägningstiden har rätt till skälig ledighet från anställningen (med bibehållna anställningsförmåner) för att besöka arbetsförmedlingen eller på annat sätt söka arbete. ???

Besked dröjerom semestern ?
Jag ansökte i oktober om två veckors semester i februari. Över två månader av väntan på svar har gått. När måste chefen svara senast? ?
Svar: Arbetsgivaren är skyldig att ge ett svar två månader före huvudsemestern (sommarsemestern). Ibland blir det kortare tid på grund av verksamhetens rekryteringsproblem, men det ska alltid diskuteras med facket. ?

Det finns ingen tydlig reglering för när man ska få besked om övrig semester under året.?

Om du har planerat en resa bör du uppmärksamma din chef på det. Arbetsgivaren ser först och främst till verksamhetens behov, att det finns folk på plats. Det går oftast före medarbetares önskan om ledighet.??

Misstänkt förnarkotikastöld?
Jag är anställd i landstinget och har blivit felaktigt anklagad/misstänkt för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel på min arbetsplats. Nu har arbetsgivaren stängt av mig från arbetet. Får de verkligen det???
Svar: Om man på sannolika skäl är misstänkt för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel har arbetsgivaren rätt att stänga av från arbetet medan de utreder. De ska då, enligt kollektivavtalet som gäller i kommuner, regioner och landsting, först begära en överläggning med Vårdförbundet. Ifall det finns synnerliga skäl kan de verkställa beslutet innan. Avstängningen får göras högst 30 dagar i taget och man behåller normalt lönen. Ta kontakt med Vårdförbundet Direkt för att få en lokal företrädare.???

Extra ledigt??
Jag har ledigt varje fredag i mitt schema. Nu infaller en röd dag på min lediga fredag. Har jag rätt till en extra ledig dag eftersom jag förlorar min ledighet? Jag jobbar ju in tiden.?
Svar: Nej, eftersom din lediga dag alltid är densamma varje vecka. Om du i stället har möjlighet att välja vilken dag du ska vara ledig, exempelvis om du har ett önskeschema kan du styra ledigheten så att du ändå får ledigt en extra dag.

???Ersättning vidföräldraledighet?
Kan jag få någon ersättning från arbetsgivaren när jag är föräldraledig???
Svar: Ja, om din arbetsgivare har kollektivavtal. Ersättningen heter föräldrapenningtillägg eller föräldraledighetstillägg i Vårdförbundets kollektivavtal. Kollektivavtalen har olika beräknings­modeller för ersättningen. Grunden är densamma och innebär att ersättningen är cirka tio procent av din månadslön. Ersättningarna betalas ut olika länge beroende på vilket kollektivavtal du följer.?Du får inte ersättning för längre tid än du är ledig med föräldrapenning. ???

Fråga Vårdförbundet Direkt

Har du en fråga? Du som är medlem i Vårdförbundet kan ringa direkt till:
0771-420 420

… eller ställ din fråga på webben:
https://www.vardforbundet.se/tjanstesidor/vardforbundet-direkt

Läs mer från frågeakuten

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida