Gå aldrig som undersköterska

En utbildad sjuksköterska kan aldrig lämna sitt  yrkesansvar, och borde inte acceptera att arbeta som undersköterska.

30 november 2007

Vi talar ständigt om att vi sjuksköterskor måste säga ifrån för att vi finner att vi inte får gehör för våra krav. Men för att det ska ske en förändring måste också vår egen syn på vår roll stärkas.

Jag hade nyligen möjlighet att delta i en konferens i Spanien – Nursing education – med syfte att diskutera sjuksköterskans utbildning i ett globalt perspektiv.  Flertalet av föreläsarna, vare sig de kom från Europa eller Amerika, talade om att det är dags att tydligare definiera sjuksköterskan roll.  Att vi fram till nu har talat om och definierat omvårdnad som akademiskt ämne men att det nu är sjuksköterskans tur att synliggöras.

Detta är som sagt ett globalt problem och jag kommer tydligare i min sammanställning från konferensen att redogöra för olika perspektiv (kan erhållas via med.lu.se).

När jag återkom till mitt hemortslasarett träffade jag några sjuksköterskor som beskrev att »i dag har jag gått som undersköterska« (alltså bedrivit mer patientnära arbete). Det är inte första gången jag hör liknade kommentarer, utan jag  har även stött på »i dag har jag inget ansvar för jag går som undersköterska«.

Vems roll stärker vi med detta synsätt? Jo, undersköterskornas! Inte stärker vi som sjuksköterskor våra egna positioner, när vi inte ser att vi aldrig kan gå som undersköterskor eftersom vi är utbildade till sjuksköterskor.

Vi ska arbeta med mer patientnära uppgifter men det gör vi alltid i rollen som sjuksköterskor, och vi har alltid ett ansvar! Detta är mycket en arbetsledarfråga, hur man leder och fördelar arbetet på sin enhet.
Därmed blir det också ett sätt för arbetsledarna att hålla tillbaka våra krav – går du till exempel »som undersköterska« halva din arbetstid är det klart att det inte skapar möjligheter att utveckla rollen som sjuksköterska, varken kompetensmässigt eller lönemässigt.

Låt oss därför aldrig säga att vi »går som undersköterska«. Vi arbetar gärna med patientnära arbetsuppgifter men vi har sjuksköterskans »glasögon« på oss vid alla arbetsuppgifter.

TEXT:Karin Hermansson
Klinisk adjunkt
Lunds universitet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida