Barnmorskor väger orden på guldvåg
Unga killar tvekar mer än tjejer inför besök på ungdomsmottagningen. Men Stockholms läns landsting har lyckats vända trenden.
Måndagar mellan klockan 16 och 18 är det killtid på Täby ungdomsmottagning. Män under 23 år är välkomna och tjejerna får hålla sig hemma.Konceptet har blivit en succé.
– När vi började 1995 kom knappt någon. Men de senaste åren har vi haft fullt upp. När vi stänger klockan sex finns alltid en kö att beta av innan vi kan gå hem, berättar Eva-Marie Wenneberg, barnmorska på mottagningen.
Modellen med killmottagning finns på 30 ungdomsmottagningar i Stockholms läns landsting. Den är resultatet av ett 15-årigt samarbete mellan landstingets fyra Sesam-enheter, Folkhälsoinstitutet och Lafa – landstingen förebygger aids. Syftet har varit att vända unga mäns motstånd inför att söka vård för sexuella besvär och funderingar. Ett syfte som snart är uppnått, berättar en av projektledarna, Peter Berg, överläkare vid dermato-venereologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
– Nu har unga män en större förståelse för vikten av att söka vård. De vill kolla sig för att kunna bli pappor i framtiden, vilket är en attityd som vi jobbat för, säger han.
Ett forskningsprojekt som Peter Berg var inblandad i 2001 visade att unga män i ganska liten utsträckning pratade om sex, kärlek och föräldraskap med killkompisar eller familj. Men det visade också att om killarna fick information om sådana frågor så ökade deras öppenhet och benägenhet att prata.
– Ett positivt samtalsklimat om sexuella frågor mellan killar, gör mötet med eventuell sjukdom och ungdomsmottagning enklare.
I den andan har Stockholms läns landsting satsat på ett tydligt arbetssätt och en informationsstrategi för att nå ut till unga män. Centralt har bland annat en särskild webbsida, ungman.info, startats. Där kan unga män läsa om sexualitet och samtidigt förbereda sig inför besök på en ungdomsmottagning.
Lokalt har personalen på ungdomsmottagningarna hjälp av en särskild journal som tagits fram. Eva Marie Wenneberg tycker att den fungerar bra.
– Den skapar struktur. Till exempel tar vi alltid upp alkohol och kondomanvändning. Då kan vi fånga upp om killar låter bli att använda kondom och prata om varför.
Enligt Eva-Marie Wenneberg är inte arbetet med unga män så annorlunda jämfort med arbetet med unga tjejer. Men några skillnader finns. För att släppa kopplingen till kvinnosjukvård kallar sig barnmorskorna för sjuksköterskor när de tar emot killar. Personalen väger sina ord på guldvåg, är noga med att inte moralisera eller komma med fördomar. Till exempel pratar de om »partner« snarare än »tjej« eller »kille«.
Vikten av att inte fördöma är något som Eva-Marie Wenneberg och Peter Berg tycker att all vårdpersonal som jobbar med ungdomars sexualitet, bör tänka på. Enligt Peter Berg finns en moraliserande tradition såväl inom vården som i samhället i stort som det gäller att motarbeta.
– Till exempel finns en föreställning om mäns sexualitet där de alltid ska vilja ha sex. Vårdpersonal som tycker så kan ha svårt att vara neutrala både till bristande lust och till sexualmissbruk.
LÄSTIPS
- www.ungman.info
- Forsberg M. Ungdomars sexualitet – en forsknings-översikt år 2005.
Folkhälsoinstitutet. - Forsberg M. Kukbruk – en bok om kärlek, känslor och kön för unga killar och andra undrande. Wahlström & Widstrand 2004.