Den som inte vågar berätta får sällan hjälp

Den som inte vågar berätta får sällan hjälp
Cajsa Tengblad reser runt på skolor för att berätta för unga människor att de inte ensamma ska bära på alla sina problem. De måste våga ta hjälp av någon vuxen som de litar på, exempelvis inom elevhälsan. Foto: Anders Olsson

Almedalen 2015. Cajsa Tengblad försökte lösa sina problem på egen hand, genom att bli anorektiker.

Cajsa Tengblad ska strax hålla en föreläsning om vuxnas ansvar för ungdomar som blir beroende av allt från alkohol och droger, till spel och mat. Själv fick hon en ätstörning sent i livet, när hon var 24 år. Den direkt utlösande faktorn var att hennes föräldrar skilde sig.

Det talades inte om känslor

– Det var inget de tidigare hade nämnt något om. Det pratades aldrig om känslor och problem i familjen. Att de skulle separera kom därför som en blixt från en klar himmel. På samma sätt som andra kan bryta benet bröt jag själen.

I dag är Cajsa Tengblad författare och utbildad hälsopedagog. Hon reser land och rike runt för att berätta för ungdomar i högstadieskolor och på gymnasier om vikten av att vara sann och ärlig mot sig själv – och om att våga be vuxna om hjälp.

Dämpade ångesten på vågen

– Jag gjorde inte det utan försökte ta kontroll över livet på mitt eget sätt. Det jag upplevde som skrämmande och osäkert inom mig dämpade jag genom att kontrollera vad jag åt och genom att ständigt väga mig.

Cajsa var en ung vuxen med toppbetyg i skolan. Förväntningarna från omgivningen var höga, liksom hennes egna krav på sig själv.

Men efter föräldrarnas skilsmässa blev hon vilsen. Plötsligt tappade hon fotfästet och visste inte längre vad hon egentligen ville göra av sitt liv.

Det var först när hon träffade vuxna inom kyrkans värld som hon kände att det fanns människor hon kunde anförtro sig åt. Hon vågade dela med sig av tankar som hon aldrig hade talat med någon annan om.

Cajsa är uppväxt i en frireligiös miljö där dans och religion inte gick ihop. Plötsligt kom hon in i ett annat kyrkligt sammanhang där hon tvärtom uppmuntrades att använda sin kreativitet och till och med starta en dansgrupp.

– För mig var det en tillåtande miljö där det var högt i tak och där jag fick utvecklas som person.

Framför allt var det en person som kom att betyda mycket för henne, trots att han till det yttre var Cajsas raka motsats. Han var enormt stor och kraftigt överviktig.

Blev sedd som person

– Han han såg mig och han rörde vid mig. Framför allt såg han mig inte som den där söta, duktiga och kontrollerade tjejen som jag själv såg mig som. Han såg mig som den person jag egenligen var.

Två år efter det första mötet gifte de sig. I dag har de fyra barn tillsammans.

Cajsa talar sig varm för två ”kryckor” som hon menar kan hjälpa de flesta i en svår livssituation, oavsett om det handlar om en ung människa eller en vuxen person.

Den första är att vara sann och ärlig, både inför sig själv och inför någon man känner förtroende för.

Den andra ”kryckan” är att vara rädd om sina relationer. Att vara omgiven av ett bra team i livet är enligt Cajsa livsviktigt. Hon beskriver det med det afrikanska uttrycket: ”Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.”

Elevhälsan kan rädda liv

Efter sina många besök i skolor vet hon vilken betydelse elevhälsan har för de ungas psykiska hälsa.

– De unga behöver närvarande vuxna som har tid att lyssna på dem. Hade jag varit politiker skulle jag se till att elevhälsan fick så mycket resurser som behövs. För är det en sak jag vet så är det att elevhälsan kan rädda liv.

Hon berättar att många skolsköterskor ringer upp henne efter att ha hört henne föreläsa om sin livsresa inför en grupp tonåringar.

– Det skolsköterskorna framför allt berättar är hur många av de unga som plötslig kommit till dem för att få prata av sig om bekymmer och grubblerier som de bär på, men som de fram tills dess har behållit för sig själva.

Almedalen 2015

  • Almedalsveckan 2015 pågår från 28 juni till den 5 juli.
  • Trots att antalet evenemang är färre än under valåret 2014 hålls hela 3 431 stycken i år.
  • Av dessa handlar 447 om vård och omsorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida