Fortsatt stigmatisering av hiv-infekterade
Det är oerhört tragiskt att vi fortfarande har samma stigmatisering av hivdrabbade som på 1980-talet. Där har ingenting hänt och det är ett problem vi alla har gemensamt, konstaterar Anneli Gåverud, vice ordförande i Vårdförbundet avdelning Östergötland.
Hon deltog tidigare i månaden för Vårdförbundets räkning i den internationella aidskonferensen i Mexico tillsammans med sjuksköterskekollegan Ann-Marie Kempe.
– Vi behöver bli väldigt mycket bättre på samtal och bemötande av eventuella hiv-smittade både i samhället och i vården, också i Sverige utanför specialistklinikerna. Så sent som förra veckan berättade en flicka i radio hur personalen hade klätt sig i visir, skyddskläder och dubbla handskar när hon kom till tandläkaren, berättar Anneli Gåverud.
Vårdförbundet viktig röst
Förra året var hon med om att personalen på en vårdavdelning satte fram papperstallrikar till en hiv-infekterad, och nyligen berättade en flicka för henne att hon hade blivit förhörd när hon ringde för att be om att få göra ett hiv-test.
– Vårdförbundets röst är viktig i hiv-aidssammanhang, både nationellt och internationellt. Vi har en hög trovärdighet i vårt samhälle och finns överallt. Men också internationellt är det viktigt att vi är med och stöttar smittade kolleger och utbyter erfarenheter, säger Anneli Gåverud.
Dålig beredskap för hiv-utbrott
Hon hävdar att vi i Sverige inte har tagit till oss att detta är en världsomfattande katastrof. Det kan bero på att det bara finns omkring 7 000 infekterade i Sverige, medan det finns länder med en miljon drabbade. Totalt finns det 33 miljoner människor som har testats positiva, men till det kommer ett mörkertal av infekterade men otestade.
– Tyvärr hade vi ett utbrott i Östergötland förra året som innebar en ökning av antalet smittade med 30 procent. Dålig beredskap i kombination med dagens mångkulturella samhälle och vårt myckna resande innebär att många utsätter sig för risker.
Måste nå de unga
Redan i Europa, och inte minst i de baltiska länderna, är antalet smittade mycket högre och ökar betydligt fortare än här.
– Vi måste nå ut till de unga och de sexuellt aktiva mycket bättre än vi lyckas med i dag och det måste bli bättre lättare att testa sig för den som vill, säger Anneli Gåverud.