Fysisk aktivitet viktigt för kontrollen
När de svårt cancersjuka männen kunde kontrollera de fysiska besvären och arbeta med kroppen kände de sig friska.
Sjuksköterskan Olav Lindqvist betonar betydelsen av att lindra symtom och att göra det snabbt.
– Det är särskilt viktigt när en kort tid av livet återstår. Man måste ju hinna leva och orka göra det man vill: lyssna på musik, umgås med vänner/familj, läsa en bok eller skriva om sitt liv.
I sitt avhandlingsarbete har Olav Lindqvist följt 20 män med prostatacancer de sista åren i livet. För de här männen handlade »att känna sig sjuk« framför allt om smärta och en stor trötthet och orkeslöshet, så kallad fatigue. När symtomen hindrade dem från att till exempel skotta snö eller klippa gräs upplevde de att de tappade kontrollen. Exemplen männen gav handlar om att inte längre kunna utföra kroppsligt arbete, sådant som är »typiskt manligt«.
Männen har varit överraskande öppenhjärtiga i samtalen, tycker Olav Lindqvist. Vissa hade inte pratat så mycket om sin sjukdom tidigare.
En av männen berättade att hans fru, som hade dött i cancer tidigare, pratade mycket med sina väninnor, men att han själv inte hade någon att prata med.
Olav Lindqvist tror att det är betydelsefullt att bjuda in till samtal.
– Ge patienten möjlighet att berätta hur han har det. Ställ öppna frågor som: »Berätta hur din dag ser ut just nu.« Utgå inte från din egen bild av vad som är besvärligt.
»Att känna sig frisk« handlade för männen om att förstå och kunna kontrollera de kroppsliga besvären. Smärtan behövde inte vara helt borta, det räckte att den kändes som vanligt. När de kunde hantera eller hade fått hjälp med symtomen kunde de åter känna sig friska.
En man sa att »sjukdomen får vara liksom på sidan om, jag vill leva mitt liv som vanligt egentligen«. Olav Lindqvist ser det som en medveten strategi; att ta ett steg i taget, att fortsätta gå fast man är svårt sjuk.
– Vi som är runt omkring har nog ofta särskilda förväntningar på dem som har cancer. Cancersjukdom är så laddat, så stigmatiserande. Jämför med att ha högt blodtryck eller diabetes, känner man sig då frisk eller sjuk? När de som har cancer beskriver sig som friska tror vi kanske att de förnekar att de är sjuka, men jag tror att det handlar om att fortsätta att leva i en svår situation.
Innan Olav Lindqvist träffade männen trodde han att de skulle sörja den förlorade sexualiteten. Men så var det inte. De kunde sakna den, men eftersom behandlingen tar bort både lust och förmåga sågs det inte som något stort problem. En av männen sa: »Du borde kanske fråga min fru i stället.«
Allt eftersom sjukdomen fortskred och döden närmade sig förändrades männens syn på dåtid, nutid och framtid. Dåtid begränsades till tidigare skeden av sjukdomen och nuet dominerades av symtom och besvär. De kroppsliga förändringarna tog all tid och ork. Samtidigt kunde tröttheten och orkeslösheten, som tidigare känts förlamande, bli något behagligt; att bara få sova.
Framtiden krympte också och flyttades till efter den egna döden och funderingar på hur frun skulle klara sig, om att skriva om sitt liv, att lämna något efter sig, till barn och kommande generationer, och om det finns något liv efter detta.