Gener styr risken för kranskärlssjukdom

Gener styr risken för kranskärlssjukdom
Risken för att övriga familjemedlemmar ska drabbas av kransskärlssjukdom för att någon av de vuxna förebilderna lever osunt är inte lika stor som om de får med sig den ökade risken via arvsanlagen. Arkivbild: Colourbox

Den ökade risken för kranskärlssjukdom som överförs inom en familj beror på generna och påverkas inte av om familjen har en ohälsosam livsstil. Det visar en ny studie gjord vid Lunds universitet.

Forskarna har använt sig av det svenska multigenregistret samt slutenvårdsregistret för att studera drygt 80 000 adopterade mäns och kvinnors risk att insjukna i kärlkramp och/eller hjärtinfarkt. Deras risker har sedan jämförts med adoptivföräldrarnas och de biologiska föräldrarnas risker att drabbas av kranskärlssjukdom.

Resultatet visar att risken för kranskärlssjukdom hos adopterade med åtminstone en biologisk förälder med kranskärlssjukdom är 40-60 procent högre jämfört med en kontrollgrupp. Det finns ingen ökad risk hos individer med adoptivföräldrar som drabbats av kranskärlssjukdom, inte ens om båda adoptivföräldrarna är sjuka.

– Det är helt klart att den risk som överförs inom familjen beror på generna, snarare än på livsstilen, säger professor Kristina Sundquist som har lett studien.

Att ärftligheten har betydelse för kranskärlssjukdom har visats i många tidigare studier. Men då har man sagt att det är de osunda livsvanorna som förs över från en generation till en annan. Exempelvis att de röker för mycket i familjen, att de äter fel och rör sig för lite. Men det ger alltså den här studien inga belägg för. Tvärtom tycks generna vara den viktigaste riskfaktorn i sig.

– Men det här gäller inom familjerna och är alltså inte detsamma som att påstå att generna är viktigare än hur vi lever som enskilda individer. Den som röker, äter fet mat och rör på sig för lite löper alltid en större risk att drabbas av kranskärlssjukdom, säger Kristina Sundquist.

Studien är publicerad i American Heart Journal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida