Prevention

Köldknäpp kickar igång influensan

Köldknäpp kickar igång influensan
Låg luftfuktighet och kyla ökar risken för att bli sjuk i influensa A.

Vätskedroppar med virus flyger bättre i kall och torr luft. Ungefär en vecka efter att kölden satt in drar säsongsinfluensan i gång, visar en studie från Göteborg.

Studien omfattar 20 000 virusprover som tagits på folk som sökt vård i Göteborgsområdet. Förekomsten av virus har jämförts med väderstatistik från SMHI. Resultatet är tydligt, enligt forskarna. 

– Blir det en kall vecka med en medeltemperatur under noll så dröjer det sedan enligt våra beräkningar cirka en vecka innan influensaepidemin kommer igång, säger Nicklas Sundell, forskare på Sahlgrenska akademin och infektionsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Inte bara virus för Influensa A utan även RS- och coronavirus, som orsakar luftvägsinfektioner, är väderberoende, enligt resultaten. Däremot finns det vanliga förkylningsviruset, rhinovirus, året om.

Torr luft suger åt sig vätskan som omger viruset, det krymper de små aerosolpartiklarna som därför kan färdas längre, enligt forskarna.

Förutom kyla och torr luft krävs en tillräckligt stor andel människor som är mottagliga för viruset.

– När man nu kan ana ungefär när epidemin av influensa och andra luftvägsvirus kommer att ta fart kan man använda den här kunskapen i samband med vaccinationskampanjer för influensavaccin, säger Nicklas Sundell.

Dessutom kan sjukvården förberedas i tid på ökad tillströmning.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida