Lagkänslan ger energi

När andra landsting drar ner på friskvården går Gävleborg mot strömmen och stimulerar de anställda att träna mer.

Februari 2012. Barnmorskan Magdalena Selnes står mitt i det väldiga startfältet i Sälen för att åka Stafettvasans första sträcka för sitt lag Systrarna Stork. Vart hon vänder sig ser hon orangefärgade mössor. Under varenda mössa finns en kollega från landstinget i Gävleborg.?

— Det var häftigt, jag blev helt överväldigad av en stark känsla av sammanhållning. Mössorna var otroligt fula, men skapade en härlig gemenskap, säger hon.??

Efter flera år av omorganisationer och neddragningar hade landstingsledningen bestämt sig för att satsa på friskvård och göra något som förbättrade vi-känslan hos personalen. Gensvaret blev enormt när alla anställda bjöds in att åka Stafettvasan. Till slut var det 50 lag med fem personer i varje som åkte de nio milen mellan Sälen och Mora.??

De fem tjejerna i Systrarna Stork är barnmorskor på Kvinnokliniken i Gävle. När deras klinikchef utmanade de anställda att ställa upp i Stafett­vasan tyckte de att det var ett bra sätt att komma i gång och träna mer.?

— Jag hade faktiskt inte åkt skidor på sju år och den här vintern fanns det ingen snö att träna på, så jag körde kondition och styrka i stället. De sista två veckorna före loppet fick jag lite halvpanik och sprang jättemycket på löpband, berättar Maria Blomqvist.?

Att det är viktigt att träna för att orka med jobbet både fysiskt och psykiskt är de helt överens om. Som barnmorska behöver man ha en stark kropp och de oregelbundna arbetstiderna sliter hårt.?

— Jag måste träna för att balansera stressen i jobbet. Det är som en ventil, säger Magdalena Selnes.?

Eftersom de jobbar skift och inte bor nära har de inte kunnat träna tillsammans så ofta. Men de har peppat varandra och insett att träningen går lättare när man är ett gäng som har ett gemensamt mål. Resultatet i Stafettvasan blev bra, med en tid på 7 timmar och 49 minuter från Sälen till Mora.?

— Vi slog vår ledningsgrupp i alla fall och det var det viktigaste, säger Karin Rens Ekman.?

Det var hon som i bilen på väg till Mora kläckte idén att de skulle fortsätta träna och tävla tillsammans även efter Stafettvasan. Nu har de fem barnmorskorna bestämt sig för att göra Tjejklassikern och startar med Lidingöloppet i september.?

När Anders Tollmar, samordningsdirektör på landstinget i Gävleborg, får höra det ler han nöjt.?

— Ja, det är ganska många som har kommit i gång med träningen och satt upp nya mål efter Stafettvasan. Det blev en riktig energikick, säger han.??

Förra året gjorde landstinget en omfattande personalenkät som gav ledningen ett riktigt bottenbetyg när det gällde friskvård. ?

— Vi kände att vi inte kan ha personal som tycker att vi är dåliga på friskvård när vi har så stort ansvar för medborgarnas hälsa, så vi bestämde oss för att ändra på det, säger Anders Tollmar.?

Ungefär 1 000 kronor per deltagare kostade det landstinget i Gävleborg att bjuda de anställda på startavgift, övernattning och middag kvällen före Stafettvasan. För Systrarna Stork känns det som en bekräftelse på att arbetsgivaren bryr sig om sin personal och satsar på att de anställda ska må bra, trots alla tuffa besparingar.?

— Man kan stå ut med mycket bara man får lite tillbaka, säger Karin Rens Ekman och påpekar att det ändå är en god investering för arbetsgivaren att satsa på de anställdas hälsa.??

Nu planerar landstingsledningen hur friskvårdssatsningen ska fortsätta. De som springer Vårruset kommer att få träningströjor, men det finns också mer avancerade förslag om att göra hälsoprofilbedömningar för att till exempel kunna ge dem som har tunga lyft i sitt arbete specifik träning. Och så ska det bli ännu fler orangefärgade luvor i nästa års Stafettvasa. Anders Tollmar har redan anmält 100 lag till Vasaloppsarrangören.?

Systrarna Stork funderar över om de ska orka åka både Tjejvasan som ingår i deras klassiker och Stafettvasan. För de vill gärna vara med.?

— Karin har skaffat husvagn så vi får väl bo i den under hela Vasaloppsveckan, säger Magdalena Selnes.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida